Liefde voor de huid, hart voor mensen, passie voor ondernemen

Gedreven ondernemers en bevlogen huidtherapeuten. Zo kun je Michelle en Anouk echt wel noemen. Waar komt zoveel drive en passie toch vandaan? En hoe blijft dat vuur al 12,5 jaar branden? Daar moet meer achter zitten. Veel meer.

“We hebben het niet van huis uit meegekregen, maar het ondernemen voelt wel als iets dat heel dicht bij ons ligt. Inmiddels doen we dat dus al een dikke 12,5 jaar. Met succes, dat durven we inmiddels best te zeggen, én met liefde!”, aldus Michelle. “Liefde voor het vak en voor onze cliënten”, voegt Anouk er enthousiast aan toe. Het startschot voor een gesprek vol passie en verhalen. Emotie, dat ook. Wat wil je: 12,5 jaar samen ondernemen…

De opleiding, de ontmoeting

Al in de eerste minuut van het gesprek is duidelijk dat er twee vakidioten aan tafel zitten. De liefde voor het vak spat er inderdaad vanaf. “Hart voor de zorg, daar gaat het over”, vertelt Michelle. “Dat is in mijn geval dan weer wél genetisch bepaald; mijn vader was arts, mijn moeder verpleegkundige en m’n zus is apothekersassistente. Dat ik ook in de zorg wilde werken stond buiten kijf.Ik koos voor de studie Huidtherapie aan de faculteit Gezondheidszorg van Hogeschool Utrecht. Mijn interesses gingen uit naar psychologie, voeding-diëtiek, dermatologie, schoonheidsspecialiste, nou dat komt dus zo ongeveer allemaal in die opleiding aan bod. Dit was voor mij precies de juiste keuze, heb er nooit een seconde spijt van gehad!”

Ook Anouk wist al op jonge leeftijd dat ze ‘iets met de huid’ wilde doen. Na haar havo deed ze de driejarige opleiding Schoonheidsspecialiste in één jaar. Dat huid ‘haar ding’ was, werd toen wel duidelijk. “Ik vond het gefriemel en gefreubel aan de huid ontspannend, maar ik kon er mijn ei niet in kwijt. Ik wilde meer”, vertelt ze. “Een hbo-opleiding vond ik een logische volgende stap. Maar welke? Ik deed een beroepskeuzetest en daar kwam de opleiding Huidtherapie uit. Wist niet van het bestaan af! Ik was wél direct overtuigd! Precies wat ik leuk zou vinden: niet de gezonde huid verfraaien, maar de zieke en beschadigde huid herstellen.”

Beiden volgden dezelfde studie, maar dat was niet de plek waar ze elkaar hebben ontmoet. Dat gebeurde later, ook eigenlijk weer in een zorgomgeving. “We volgden, bij toeval, dezelfde reanimatiecursus. Ik zag Michelle en dacht ‘wat een interessant mens’, ik had meteen het gevoel dat ik met haar zou kunnen optrekken, voor heel lange tijd”.  Michelle knikt: “Ja, dat was wederzijds. Het was een soort energie die we in elkaar herkenden. Misschien was dat ook wel ons ondernemerschap, een bepaalde zelfstandigheid, een gevoel van je kop boven het maaiveld durven uitsteken. En natuurlijk de wil om iets moois neer te zetten in de zorg, voor mensen.”


“Soms klopt iets gewoon en voelt iets gewoon écht goed.  Voor ons de bevestiging om samen de sprong te wagen.”

Vanuit intuïtie en ratio

Alsof het zo moest zijn werden Anouk en Michelle kort daarna aan elkaar geknoopt door een vakgenote. Zij stimuleerde ze om samen het ondernemerschap te verkennen én om te onderzoeken of een laserkliniek misschien wat voor hun was. Dat idee kwam overigens niet zomaar uit de lucht vallen. “Voor mijn afstuderen deed ik bij de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, red.) onderzoek naar laserveiligheid voor de branche huidtherapie. Ik heb toen richtlijnen en gebruiksvoorschriften geschreven voor de achterban”, vertelt Anouk. “Daarin werd ik begeleid door die vakgenoot. Zij wist dus dat ik al geproefd had van lasertherapie. En ze wist ook dat ik dat allemaal enorm boeiend vond.”

Ook Michelle zag meteen toekomst in de suggestie van hun vakgenoot. En meer nog in de samenwerking met Anouk. “Ik solliciteerde op dat moment bij een ziekenhuis dat een dermatologische afdeling wilde opzetten, maar de ontmoetingen en gesprekken met Anouk lieten me niet los. Ik voelde dat we vakinhoudelijk zó ontzettend op één lijn zaten”. Anouk knikt instemmend: “Het was een intuïtieve klik. We kenden elkaar nog maar kort, maar we wisten het al wel; dit zit helemaal goed. We zagen ook meteen waarin we elkaar aanvulden. Soms klopt iets meteen en voelt iets gewoon écht goed. Voor ons de bevestiging om samen de sprong te wagen.”

Juist omdat Anouk en Michelle elkaar totaal niet kenden – ze deelden geen familie en vrienden, geen verleden en emotionele band – geloofden ze dat de samenwerking goed zou gaan. “We zijn gestart vanuit een basishouding van wederzijds respect. Bovendien gaan we allebei uit van het goede van de mens. Dat klinkt voor sommigen misschien wat naïef, maar wij vinden het zéker in de context van ondernemen in de zorg een sterk vertrekpunt en een mooie overtuiging.”

Pionieren en presenteren

“Toen wij in 2008 begonnen was er nog geen huidtherapie kliniek in de stad en directe omgeving”, vertelt Michelle. “Daarna kwamen er natuurlijk wel meer klinieken, maar dat vond ik juist een uitdaging. We moesten én wilden ons echt op de kaart zetten. Ik dook als een razende het Zwolse netwerk in. Presentaties voor huisartsen en specialisten, we gingen naar beautybeurzen, businessclubs en seminars; overal lieten we ons gezicht zien en vertelden we wat we als Laserkliniek te bieden hebben.”

“Wij zijn een kliniek voor iedereen. Geen koude zorginstelling, maar een warme plek waar je zonder schroom binnenstapt.”

De eerste jaren van hun samenwerking doken Michelle en Anouk, naast het netwerk, nog dieper het vak in. Ze volgden cursussen, deden onderzoek, testen laserapparaten én werden opgeleid door Marieke Verweij, binnen Nederland een autoriteit op het gebied van huid- en lasertherapie. Al lerend en groeiend bouwden Michelle en Anouk hun onderneming op vanuit een franchise constructie. Na vijf jaar kozen ze voor een andere route: 100 procent hun eigen weg. In december van 2013 hingen ze een nieuw naambordje op de deur: Laserkliniek Zwolle.

Kleurrijke kliniek

Al in de eerste jaren wisten Anouk en Michelle hun Laserkliniek neer te zetten als een gedegen, volwaardige speler binnen de huidtherapie en de paramedische zorg als geheel. Tegelijk maakten zij heel bewust de keuze om de drempel van de kliniek zo laag mogelijk te houden. “Wij zijn een kliniek voor iedereen”, legt Anouk uit. “Toegankelijk, open en gezellig. Geen koude zorginstelling, maar een warme plek waar je zonder schroom binnenstapt als je een huidaandoening of een cosmetische uitdaging hebt. Om die reden kozen we bijvoorbeeld ook voor een kleurrijk logo. De kleuren zijn geïnspireerd op het spectrum van een laserstraal.”

“Dat cliënten uitkijken naar de volgende keer, maakt ons trots!”

Michelle knikt: “Het is een vrolijke combinatie van kleuren,  dat gevoel past ook bij wie wij zijn. En met ‘wij’ bedoel ik Anouk, mijzelf en zéker ook onze medewerkers. Het mooie is dat we dat ook terugkrijgen van onze cliënten. Als ze in de behandelstoel liggen, zeggen ze dat ze zich bij ons zo vertrouwd en op hun gemak voelen. Na een behandeling laten ze weten dat het fijn was en dat ze uitkijken naar de volgende keer. Ook via online reviews vertellen ze ons dat het hier zo’n goede ervaring is. Dat maakt ons trots, want het is precies wat we voor ogen hebben met onze kliniek: dat het ánders kan in de zorg. Persoonlijker. Meer vanuit het hart.”

Kijk op zorg

“Huidtherapie is mensenwerk”, vertelt Michelle. “Voor veel mensen zijn onze behandelingen iets heel intiems. De huid is zó persoonlijk, zo eigen. Een aanraking is doorgaans alleen weggelegd voor een partner, gezinslid of goede vriend. Dat onze cliënten ons dat vertrouwen geven, ervaar ik als heel bijzonder. In ruil voor dat vertrouwen wil ik er volledig zijn voor de cliënt; ik zorg altijd dat de cliënt zich gezien en gehoord voelt. Dat is trouwens ook een belangrijk onderdeel van onze visie op zorg; de mens zien, daar gaat het om. Die visie geven wij ook door aan onze medewerkers.”

“Klopt, we nemen ons team heel bewust mee in onze visie op zorg verlenen” vult Anouk aan. “We gaan voor de beste zorg. Dat begint volgens ons bij een sterk team en bij medewerkers die de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen – in onze eigen LaserAcademie, maar zeker ook op persoonlijk vlak. Daarom hebben we bijvoorbeeld een bedrijfscoach die ons individueel en op teamniveau begeleidt. Zo groeien we persoonlijk en gezamenlijk. En zo kunnen we steeds weer betere zorg leveren.”

“Voor sommige van onze cliënten zijn wij zelf ook bijna een soort coach; we nemen echt de tijd voor iemand, we laten mensen praten én wij luisteren”, vertelt Anouk. Michelle vult aan: “Er schuilt vaak zoveel meer achter een huidaandoening en soms is het fijn om dat samen even uit te diepen. Er zijn ook cliënten die gewoon behandeld willen worden en verder niks, ook dat is natuurlijk helemaal goed.”

“Het gaat over veel meer dan de behandeling bieden. Het gaat om de mens en om écht verschil maken in iemands leven.”

Trots en toekomstdromen

Ruimte voor emoties, ook dat is helemaal Anouk en Michelle. De ondernemende huidtherapeuten hebben absoluut een zakelijke en pittige kant, maar zijn ook niet bang om hun eigen emoties te tonen. Zo blijkt wanneer we het gesprek aan de koffietafel langzaamaan afronden. Terwijl ze hun trots voor elkaar onder woorden brengen, zijn daar ineens wat tranen – happy tears natuurlijk. Niet zo vreemd, want zeg nu zelf: 12,5 jaar samen ondernemen, dan heb je heel wat lief en leed gedeeld.

“Na 12,5 jaar samen ondernemen, kan niemand meer tussen ons gaan staan.”

Michelle: “Anouk weet de vinger feilloos op de zere plek te leggen. Ze stuurt ons bedrijf en team op zo'n natuurlijke en krachtige manier aan, vanuit een heel bijzondere combinatie van intuïtie en zakelijk inzicht. Super Sterke vrouw is ze, om heel veel redenen.” Anouk geeft direct terug: “Jij gunt jezelf de ruimte om eens wat af te remmen en te genieten van de kleine dingen. Behalve jouw kennis en passie voor het vak, breng je zoveel rust en warmte in de kliniek. Liefde en aandacht, dat is het.”

“Cliënten zeggen vaak ‘bedankt voor de mooie huid én voor het fijne gesprek’. Dát is de zorg die wij willen bieden.”

Of de twee nog toekomstdromen hebben? “Absoluut!”, roept Anouk. “Onze droom is één groot, specialistisch zorgcentrum voor de huid. Hier in Zwolle, goed bereikbaar voor heel Nederland. Nu al komen mensen van heinde en verre naar onze kliniek voor de specialistische zorg die wij hier bieden.” Michelle deelt die droom: “Wij willen de beste huid therapeutische laserkliniek van Nederland worden. Onze hoge service en persoonlijke aandacht móeten daarbij natuurlijk voorop blijven staan. Daarmee maken wij immers al 12,5 jaar het verschil!
.

No items found.
No items found.
No items found.