Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Huidoneffenheden is een verzamelnaam voor een grote groep huidaandoeningen. Hieronder vallen onder andere gerstekorrels, steelwratjes, littekens, moedervlekken en ouderdomswratten. De plekjes zorgen vaak voor een niet egaal, rommelig en verouderd beeld van de huid. Huidoneffenheden kunnen zowel op gezicht als op het lichaam voorkomen. Hoe ouder we worden, hoe meer huidoneffenheden er ontstaan. Dit komt doordat huidveroudering en zonschade de grootste oorzaak is voor deze huidaandoeningen. Huidoneffenheden zijn in de regel goedaardig en kunnen daarom veilig verwijderd worden middels verschillende behandelmethoden. Bij twijfel of het gaat om een goedaardig of kwaadaardig plekje, laten we het altijd controleren door de huisarts of dermatoloog.
Xanthelasma zijn goedaardige, zachte, plaatselijke vetophopingen met een gele kleur. Ze ontstaan aan de binnenkant van de ogen, op de oogleden of onder de ogen.
Lees meerOuderdomswratten zijn bruine, onregelmatige, vettige vlekken die op de huid lijken te liggen. Ze komen voor op het gezicht en het hele lichaam.
Lees meerGerstekorrels zijn witte, harde bultjes die vlak onder de huid ontstaan. Ze komen vooral voor rondom de ogen en op het ooglid.
Lees meerSteelwratjes zijn goedaardige, huidkleurige wratjes die aan het huidoppervlak hangen. Het zijn zachte huidaanhangsels die voorkomen in de oksels, hals en romp.
Lees meerEen moedervlek is een goedaardige ophoping van pigment in de huid. Bij een gladde, bolvormige moedervlek is er sprake van een dermale naevus.
Lees meerEen litteken is een reactie van de huid op een huidbeschadiging. Het ontstaan tijdens herstel van de huid na bijvoorbeeld een ongeval, operatie of huidziekte.
Lees meerHuidoneffenheden worden vaak als cosmetisch storend zien. Het geeft de huid een onregelmatige teint en het kan een rommelig beeld veroorzaken. Huidoneffenheden trekken niet vanzelf weg. In de loop van de jaren neemt de hoeveelheid vaak toe. Goedaardige huidoneffenheden zijn onschuldig en kunnen daarom veilig verwijderd worden. De behandeling van huidoneffenheden verschilt per huidaandoening. Huidoneffenheden kunnen onder andere behandeld worden met huidcurettage en CO2-lasertherapie.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Huidcurettage wordt gebruikt om oppervlakkige huidoneffenheden te verwijderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld steelwratjes en ouderdomswratten. Dit kan door middel van coagulatie (wegbranden), curettage (‘afschrapen’ van de huid) en wegknippen.
Tijdens de dieptereiniging worden puistjes, mee-eters en gerstekorrels manueel verwijderd. Dit wordt hygiënisch en gecontroleerd gedaan. Door dit te verwijderen wordt ophoping van talg voorkomen, waardoor er minder ontstekingen ontstaan. De dieptereiniging is een standaard onderdeel van acnetherapie en vindt om de twee tot vier weken plaats. De huidtherapeut scrubt de huid zodat dode huidcellen verwijderd worden. Hierdoor wordt de huid dunner en gladder. De peelbooster, een scrub voor de nacht, zorgt ervoor dat de puistjes, mee-eters en gerstekorrels makkelijk uit de huid gaan. De huidtherapeut prikt de puistjes loodrecht in met een steriel naaldje. Hierna kan het talg of pus gemakkelijk uit de huid worden verwijderd. De dieptereiniging voorkomt acnelittekens. Het krabben aan acne zorgt namelijk voor acnelittekens of pigmentvlekken.
Goedaardige huidtumoren zoals ouderdomswratten en dermale naevi kunnen met de CO2 laser verwijderd worden. De laser zorgt ervoor dat de huidaandoening gecontroleerd verdampt wordt. Het plekje wordt laag voor laag verwijderd tot er gezonde huid zichtbaar is.
Microdermabrasie is een intensieve peeling om acne te bestrijden. De microkristallen zorgen er voor dat de bovenste huidlaag, die bestaat uit dode en beschadigde huidcellen, wordt verwijderd. Er wordt een nieuwe, gladde en gezonde huidlaag aan het oppervlak zichtbaar. De aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd, de weerstand en doorbloeding verbetert en de huidstructuur verfijnt. De huid zal gladder en egaler aanvoelen. Je kunt met microdermabrasie plaatselijk diep behandelen. Microdermabrasie kan onderdeel zijn van de acnebehandeling gecombineerd met peeling en lasertherapie. De combinatie met een peeling zorgt ervoor dat de acne tot in de diepere huidlagen wordt aangepakt. Dit wordt gecontroleerd gedaan tot het gewenste effect is bereikt. Na de behandeling is de huid rood en licht gezwollen. Soms zijn er kleine schaafwondjes of rode strepen zichtbaar. De huid gaat na een paar dagen schilferen en zichzelf herstellen. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig om de 2 tot 4 weken. Vaker gebruiken huidtherapeuten de microdermabrasie in een combinatietherapie acne. Er worden standaard huidverzorgingsadviezen meegegeven voor thuis. Het gebruik van een zonnebrandcrème de eerste weken na de behandeling behoort tot het standaard advies.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Hoe een huidoneffenheid eruit ziet verschilt per huidaandoening. De plekjes zorgen bij elkaar voor een niet egaal, rommelig en verouderd beeld van de huid. Huidoneffenheden kunnen zowel op het gezicht als op het lichaam voorkomen.
Als huidoneffenheden er eenmaal zijn is er niets wat je zelf kunt doen om ze te verwijderen. Om gerstekorrels te voorkomen moet de huid goed gehydrateerd worden. Om ouderdomsvlekken en ouderdomswratten te voorkomen is het belangrijk om blootstelling aan de zon te minimaliseren.
De oorzaak verschilt per huidaandoening. Ouderdomsvlekken, ouderdomswratten en steelwratjes ontstaan onder andere door een te veel aan blootstelling aan de huid. Gerstekorrels ontstaan onder andere doordat de huid niet gehydrateerd is en littekens ontstaan onder andere door trauma aan de huid door huidafwijkingen of een ongeval. Moedervlekken ontstaan spontaan.
Je kunt huidoneffenheden beter niet zelf verwijderen. Dit kan zorgen voor littekens, beschadiging en irritatie van de huid. Je kunt huidoneffenheden laten verwijderen door de huidtherapeut.
Huidoneffenheden is een verzamelnaam voor een grote groep huidaandoeningen. Hieronder vallen onder andere gerstekorrels, steelwratjes, littekens, ouderdomsvlekken, ouderdomswratten en moedervlekken.
Vaak wordt de diagnose gesteld op basis van klinisch beeld. Bij twijfel of het gaat om een goedaardig of kwaadaardig plekje, laten we het controleren door de huisarts of dermatoloog. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij pigmentvlekken en moedervlekken.