Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Een pigmentvlek is een lichte of donkere verkleuring op de huid, ten gevolge van een verstoring in de pigmentaanmaak. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Er zijn tal van pigmentstoornissen. Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten, namelijk hyperpigmentatie en hypopigmentatie. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een teveel aan pigment in de huid en bij hypopigmentatie is er sprake van een verminderd pigment in de huid. De meeste pigmentvlekken zijn goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Over het algemeen geven pigmentvlekken geen jeuk of klachten. Wel kan de kwaliteit van leven van mensen met pigmentvlekken ernstig verstoord worden door bijvoorbeeld schaamte.
Een moedervlek is een goedaardige ophoping van pigment in de huid. Het uit zich als vlekjes van verschillende kleur, grootte en vorm die voor komen over het lichaam en gezicht.
Lees meerVitiligo is een huidaandoening waarbij het huid en het haar pigment verliest. Hierdoor ontstaan er witte vlekken op de huid met verschillende vormen en grootten.
Lees meerBij poikiloderma van Civatte ontstaan er roodbruine, grillige vlekken met daarin bloedvaatjes en atrofische gebieden. Het komt vooral in de hals voor.
Lees meerMelasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een vervelende, bruine verkleuring in het gezicht. Er is sprake van een overgevoelig pigmentsysteem.
Lees meerSproetjes zijn goedaardige, kleine, gepigmenteerde vlekken die voorkomen op lichaamsdelen die veel in de zon komen. Sproetjes kunnen ontstaan wanneer de huid in de zon komt.
Lees meerOuderdomsvlekken zijn kleine, bruine pigmentvlekken die in het gezicht, op de handen en op andere gebieden die veel aan de zon worden blootgesteld kunnen verschijnen.
Lees meerEen ouderdomswrat, ofwel verruca seborrhoica, lijkt op een ruwe moedervlek. Zoals de naam al doet vermoeden komen ouderdomswratten vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar.
Lees meerEen post-inflammatoire hyperpigmentatie is een donkere verkleuring of donker litteken van de huid die optreedt na een ontsteking of beschadiging van de huid.
Lees meerPigmentvlekken worden vaak als cosmetisch storend gezien. Door de pigmentvlekken krijgt de huid een onregelmatige teint waardoor je ouder kunt lijken dan je bent. Hoewel pigmentvlekken in de meeste gevallen onschuldig zijn, kan er de wens zijn om ze te laten verwijderen. De behandeling van pigmentvlekken is afhankelijk van het soort pigmentvlek. Pigmentvlekken kunnen behandeld worden met cosmeceuticals, peelings, huidcurettage, pigmentlaser, IPL en fractional laser. Ze kunnen ook worden bedekt met medische camouflage.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Vooral de onderarmen komen doorgaans veel in de zon waardoor er pigmentvlekken kunnen ontstaan.
Lees meerPigmentvlekken komen vaak voor op de zonbeschenen delen van de huid, zoals de handen.
Lees meerPigmentvlekken komen vaak voor op de zonbeschenen delen van de romp, zoals het decolleté.
Lees meerDe grote veroorzakers van pigment in het gezicht zijn hormonen, zonschade en ouderdom.
Lees meerEen pigmentvlek is een lichte of donkere verkleuring van de huid, ten gevolge van een verstoring in de pigmentaanmaak. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Er zijn tal van pigmentstoornissen. Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten, namelijk hyperpigmentatie en hypopigmentatie. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een teveel aan pigment en bij hypopigmentatie is er sprake van een verminderd pigment. De meeste pigmentvlekken zijn goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Over het algemeen geven ze geen jeuk of andere klachten.
Er zijn verschillende soorten pigment met elk hun eigen uiterlijk. Pigmentvlekken variëren van kleur en grootte. Ze kunnen licht tot donkerbruin van kleur zijn, wit, zwart, grijs of blauw. Pigmentvlekken zijn er in het gezicht, op handen of de romp.
De voornaamste oorzaak van pigment is de zon. Een overmatige blootstelling van de huid aan UV-straling kan de aanmaak van pigment verstoren, dit leidt tot pigmentvlekken. Daarnaast spelen hormonen een belangrijke rol. Net als sommige ziektebeelden, zoals de ziekte van Addison, Vitiligo en hemosiderose. Tot slot kan een ontstekingsreactie of beschadiging aan de huid leiden tot pigmentvlekken.
De diagnose wordt gesteld op basis van klinisch beeld. Met behulp van de OBSERV 500 brengt een huidtherapeut de diepe huidlagen in beeld waarna de diepte van het pigment kan worden bepaald. Voorafgaand aan de behandeling van pigmentvlekken of bij afwijkende pigmentvlekken worden pigmentvlekken gecheckt door een huisarts of dermatoloog. Daarna kunnen ze veilig worden weggelaserd.
Gebruik dagelijks een zonbescherming van minimaal SPF 30. Probeer de huid waar kan te bedekken met bijvoorbeeld een pet, hoed, zonnebril of kleding. Sommige pigmentvlekken kunnen goed behandeld worden met pigment remmende thuisproducten. Vermijd de zonnebank! En zorg dat je bij een zwangerschap goed beschermd ben tegen de zon. Zo voorkom je zwangerschapsmasker.
Krabben aan de huid! Beschadigingen aan de huid leiden in veel gevallen tot pigmentvlekken. Probeer daarom niet aan de huid te krabben en vermijd de zon en zonnebank.