Acne conglobata

Bij deze acne zie je ernstige ontstekingen die in de puberteit kunnen beginnen. Het blijft vaak tot lang na je 20e bestaan. Het zorgt voor ernstige littekens. Medicatie is altijd noodzakelijk bij deze vorm.

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat is acne conglobata?

Acne conglobata

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne die ontstaat in de puberteit en soms zelfs kan aanhouden tot je 40e jaar. Het kan ook later ontstaan terwijl de puberteitsacne al is verdwenen. Het komt vaker voor bij jonge mannen dan bij vrouwen. Deze acne geeft hevige ontstekingsverschijnselen die zeer pijnlijk kunnen zijn vaak ontsierende en diepe littekens achterlaat.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Acne
Acne conglobata

Waar komt acne conglobata het meest voor?

Gezicht

Acne in het gezicht ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waar de talgklier zit.

Borst

De talgklieren op de rug en borst worden groter en maken meer talg aan.

Acne in de hals

Bij acne tarda zie je vaker acne onderaan het gezicht, zoals kin, kaken en hals.

Rug

Soms is de hele rug bezaaid met puistjes, pukkels en mee-eters. Dit komt vaker voor bij mannen.

Hoe behandelen wij acne conglobata?

Acne conglobata kan alleen worden bestreden met systemische middelen. De eerste keuze behandeling bij acne conglobata is het gebruik van isotretinoine voorgeschreven en begeleid door een huisarts of dermatoloog. De huidtherapeut ondersteunt de huisarts of dermatoloog bij het geven van huidverzorgingsadviezen. Huidproducten zijn van belang omdat de huid en slijmvliezen tijdens het gebruik van isotretinoine erg droog kunnen worden. Een voedende crème, zonnebrandcrème en eventueel lippenbalsem helpen de huid herstellen.

Alle behandelingenTarievenBehandelingen
We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Voor en na acnebehandeling

No items found.
No items found.
No items found.

Wordt huidtherapie vergoed door de verzekering?

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.

TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven per acnebehandeling

Acnetherapie

Manuele acnetherapie

Traditionele acnebehandeling/dieptereiniging
85

Peelingen

Dieptereiniging met peeling
125
LED-behandeling incl. ondersteunend serum
85

Acnetherapie intensief (ook geschikt voor acnelittekens)

Youlaser MT combinatie Fractional 1540 nm en/of CO2 laser: gehele gezicht
525
Youlaser MT combinatie Fractional 1540 nm en/of CO2 laser: mondzone
205
Youlaser MT combinatie Fractional 1540 nm en/of CO2 laser: neck retargeting
340
Youlaser MT combinatie Fractional 1540 nm en/of CO2 laser: wangen en neus
345
Sandra
,

acne

“Als je huid zoveel verbetert, doet dat echt wat met je. Ik durf nu zonder make-up de deur uit.”

Lees meer ervaringen
Sarah
,

acne

“Door de verbeteringen aan die buitenkant, voel ik me aan de binnenkant ook stukken beter.”

Lees meer ervaringen
Joanne
,

acnelittekens

“Mensen zien echt het verschil, dat is toch geweldig!”

Lees meer ervaringen

Veelgestelde vragen over

Acne conglobata

Veelgestelde vragen over acne

Wat is acne conglobata?

Acne conglobata is een vorm van acne waarbij er sprake is van ernstige ontstekingen over het gehele gezicht, rug of borst. Er zijn grote, onderhuidse puisten, knobbels en abcessen. De acne ontstaat in de puberteit en kan tot lang na je 20e bestaan. Het komt vooral bij jongens en mannen voor. Door de diepe ontstekingen kunnen er diepe littekens achterblijven. Daarom is het belangrijk om acne conglobata te laten behandelen. Deze vorm van acne wordt door een dermatoloog behandeld.

Wat is acne conglobata?

Acne conglobata is een vorm van acne waarbij er sprake is van ernstige ontstekingen over het gehele gezicht, rug of borst. Er zijn grote, onderhuidse puisten, knobbels en abcessen. De acne ontstaat in de puberteit en kan tot lang na je 20e bestaan. Het komt vooral bij jongens en mannen voor. Door de diepe ontstekingen kunnen er diepe littekens achterblijven. Daarom is het belangrijk om acne conglobata te laten behandelen. Deze vorm van acne wordt door een dermatoloog behandeld.

Hoe ziet acne conglobata eruit?

Bij acne conglobata zien we hevig ontstoken puisten met wit- en gele puskoppen en grote mee-eters. Ook zijn er onderhuidse knobbels en abcessen met pus. Ook kunnen de puisten samenvloeien tot zeer grote strengen die plakkaten vormen. Ook fistelgangetjes waarbij puisten met elkaar verbinden zien we vaker. Je ziet het meestal bij de schouders, borst en rug maar kan ook zeker in het gezicht voorkomen. De genezing van deze acne gaat altijd gepaard met hevige littekenvorming.

Hoe ziet acne conglobata eruit?

Bij acne conglobata zien we hevig ontstoken puisten met wit- en gele puskoppen en grote mee-eters. Ook zijn er onderhuidse knobbels en abcessen met pus. Ook kunnen de puisten samenvloeien tot zeer grote strengen die plakkaten vormen

Hoe ontstaat acne conglobata?

Ook deze huid ondergaat veranderingen onder invloed van hormonen. Dit keer is de testosteron spiegel in het bloed de boosdoener. De aandoening wordt dan ook vaker bij mannen gezien. Het is onduidelijk waarom de ene persoon wel acne conglobata krijgt en de ander niet. Het kan daarnaast ontstaan bij het gebruik van anabole steroïden onder de krachttrainers en bodybuilders. De chlooracne is het voorbeeld van een acne conglobata die ontstaat door blootstelling aan koolwaterstoffen zoals chloordioxide.

Hoe ontstaat acne conglobata?

Ook deze huid ondergaat veranderingen onder invloed van hormonen. Dit keer is de testosteron spiegel in het bloed de boosdoener. De aandoening wordt dan ook vaker bij mannen gezien. Het is onduidelijk waarom de ene persoon wel acne conglobata krijgt en de ander niet.

Hoe wordt de diagnose acne conglobata gesteld?

De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne conglobata. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne conglobata stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne conglobata. Deze vorm van acne zie je met het blote oog. Een dermatoloog doet aanvullend onderzoek. De huidtherapeut behandeld deze vorm van acne nooit of enkel in afstemming met de behandeling van de dermatoloog. Deze vorm van acne wordt altijd eerst behandeld met isotretinoïne via de huisarts of dermatoloog.

Hoe wordt de diagnose acne conglobata gesteld?

De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne conglobata. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne conglobata stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne conglobata.

Wat kun je zelf doen tegen acne conglobata?

Reinig en zuiver de huid met een huidverzorgingsplan opgesteld door een huidtherapeut. Denk hierbij aan het mild wassen met een mousse of wasgel die de bacteriën tegengaat. Het scrubben van de huid is bij acne conglobata niet verstandig. De puisten bloeden snel en de huid droogt enorm uit door het gebruik van de medicatie voorgeschreven door de dermatoloog. Het verzorgen van de huid met een vochtbindend serum en een hydraterende, herstellende dagcrème is heel belangrijk. Het beschermen van de huid met een zonnebrandcrème behoort ook tot het standaard advies bij de behandeling van acne conglobata. Lippen en handen drogen bij de behandeling van acne conglobata enorm uit. Het is verstandig om advies te vragen aan de huidtherapeut over het gebruik van lippenbalsems en handcrèmes. Bepaalde lippenbalsems blijven de lippen uitdrogen. De huidtherapeut kan advies geven over de beste lippenverzorging. Ga niet onder de zonnebank. De acne zal tijdelijk verminderen maar zal daarna door de verdikking van de huid direct terugkeren. Soms in hevigere mate. Wees voorzichtig met het gebruik van hars voor wenkbrauwen of bovenlip. Het verbrand de huid met alle nare gevolgen van dien.

Wat kun je zelf doen tegen acne conglobata?

Reinig en zuiver de huid met een huidverzorgingsplan opgesteld door een huidtherapeut. Denk hierbij aan het mild wassen met een mousse of wasgel die de bacteriën tegengaat. Het scrubben van de huid is bij acne conglobata niet verstandig.

Wat kun je beter niet doen tegen acne conglobata?

Het is bij acne het beste om niet aan de huid te krabben en de puistjes niet zelf uit te knijpen. Dit kan zorgen voor verergering van de acne. Ook kun je hierdoor de huid beschadigen, met wondjes, korstjes, pigmentvlekken en littekens als gevolg. Zonlicht en zonnebank helpt niet bij het verminderen van acne. Zorg ervoor dat je zonnebrand met minimaal SPF30 draagt wanneer je in de zon komt. Het is belangrijk om de huid niet af te sluiten met make-up. Reinig de huid daarnaast met een milde reiniging en gebruik geen agressieve producten op de huid. Acne conglobata kan worden behandeld door de dermatoloog. Ook kan de huisarts middelen tegen acne conglobata voorschrijven. Het is belangrijk om contact op te nemen met een dermatoloog of huisarts en niet zelf aan de slag te gaan om de acne te bestrijden.

Wat kun je beter niet doen tegen acne conglobata?

Het is bij acne het beste om niet aan de huid te krabben en de puistjes niet zelf uit te knijpen. Dit kan zorgen voor verergering van de acne. Ook kun je hierdoor de huid beschadigen, met wondjes, korstjes, pigmentvlekken en littekens als gevolg. Zonlicht en zonnebank helpt niet bij het verminderen van acne. Zorg ervoor dat je zonnebrand met minimaal SPF30 draagt wanneer je in de zon komt. Het is belangrijk om de huid niet af te sluiten met make-up. Reinig de huid daarnaast met een milde reiniging en gebruik geen agressieve producten op de huid. Acne conglobata kan worden behandeld door de dermatoloog. Ook kan de huisarts middelen tegen acne conglobata voorschrijven. Het is belangrijk om contact op te nemen met een dermatoloog of huisarts en niet zelf aan de slag te gaan om de acne te bestrijden.
Bekijk alle vragen

Onafhankelijke reviews!
Ervaringen van onze cliënten