Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Vitiligo is een huidaandoening waarbij het huid en het haar pigment verliest. Hierdoor ontstaan er witte vlekken op de huid met verschillende vormen en grootten.
Vitiligo is een huidaandoening waarbij de pigmentcellen uit de huid en haar verdwijnen. Hierdoor ontstaan er witte vlekken met verschillende vormen en grootten. De haren in de aangetaste gebieden bevatten ook geen pigment en worden daarom ook wit van kleur. De vlekken kunnen zich geleidelijk aan uitbreiden en ze kunnen over het gehele lichaam voorkomen. Vaak is de rand rondom de witte vlek wat donkerder dan de eigen huidkleur. De precieze oorzaak van het ontstaan van vitiligo is onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën. Wel is het zeker dat erfelijke factoren een rol spelen.
De grote veroorzakers van pigment in het gezicht zijn hormonen, zonschade en ouderdom.
Lees meerVooral de onderarmen komen doorgaans veel in de zon waardoor er pigmentvlekken kunnen ontstaan.
Lees meerPigmentvlekken komen vaak voor op de zonbeschenen delen van de huid, zoals de handen.
Lees meerPigmentvlekken komen vaak voor op de zonbeschenen delen van de romp, zoals het decolleté.
Lees meerGewoonlijk bereidt vitiligo zich langzaam over het lichaam verder uit, met tussenliggende perioden van verbetering. Het is mogelijk dat de vlekken spontaan herstellen. Dit komt met name voor bij de aan zonlicht blootgestelde gebieden van het lichaam. Echter is het herstel meestal niet volledig. Er zijn verschillende behandelingsmethoden voor vitiligo, waaronder corticosteroiden, lichttherapie en transplantatie. Deze therapieën worden door artsen uitgevoerd. Binnen Laserkliniek Zwolle kunnen wij mensen met vitiligo niet helpen met het verminderen van de vlekken. Wel kunnen wij de vlekken minder laten opvallen door middel van camouflage.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Medische camouflagetherapie kan worden toegepast bij pigmentvlekken om de verkleuring en het kleurverschil van de huid te camoufleren. Een kleurcorrigerende creme van Dermacolor of Lycogel zorgt ervoor dat de pigmentvlekken minder opvallen. Het is een tijdelijke oplossing en zorgt er niet voor dat de pigmentvlekken verwijderd worden.
Medische camouflagetherapie kan worden toegepast bij diverse huidafwijkingen. De camouflagetherapie zorgt er bij vitiligo voor dat het kleurverschil van de huid minder opvalt. Er kan worden gekozen voor twee verschillende camouflagetherapieën, namelijk Lycogel en Dermacolor, of een combinatie van beide therapieën. Lycogel is een kleurcorrigerende crème die het herstel van de huid bevordert en het pigment camoufleert. Het is geschikt voor de extreem gevoelige huid. Lycogel sluit de huid niet af, maar zorgt ervoor dat zuurstof direct de huid binnendringt. Het werkt op basis van een drievoudige silicagel-technologie die de basis legt voor een ademende matrix. De traditionele Dermacolor zorgt voor een waterbestendige en veegvaste camouflage. Tijdens het consult geeft de huidtherapeut een kleuradvies en zoekt ze passende producten bij de huidaandoening en het huidtype. De huidtherapeut besteld de producten en geeft advies over hoe de producten zelf aangebracht kunnen worden.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Vitiligo is een huidaandoening waarbij de pigmentcellen uit het haar en de huid verdwijnen. Hierdoor ontstaan er melkwitte vlekken die zich over het gehele lichaam kunnen verspreiden.
Vitiligo ziet er uit als melkwitte vlekken op de huid van verschillende vormen en grootten. De haren in de aangetaste gebieden bevatten ook geen pigment en zijn daardoor wit. De vlekken kunnen zich geleidelijk aan uitbreiden en ze kunnen over het hele lichaam voorkomen. Vaak is de rand rondom de witte vlek wat donkerder dan de eigen huidskleur.
De precieze oorzaak van het ontstaan van vitiligo is onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën. Volgens de auto-immuuntheorie veroorzaakt de auto-immuunreactie de vernietiging van de pigmentcellen. Volgens de pigmentcel-vernietigingstheorie worden de pigmentcellen vernietigd door stoffen die vrijkomen wanneer pigment wordt aangemaakt. Wel is het zeker dat erfelijke factoren een rol spelen.
Vitiligo is gemakkelijk te herkennen en daarom kan de diagnose op klinisch beeld gesteld worden. Aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig.
Je kunt er niet voor zorgen dat de vlekken niet meer ontstaan of verminderen. Het is wel belangrijk om de witte gedeelten goed in te smeren met een SPF van minimaal 50. Doordat de huid geen pigment bevat zal het extra snel verbranden door de zon.
Er is niets wat je zelf kunt doen waardoor de vlekken verminderen of niet meer ontstaan. Het is wel mogelijk om de vlekken te camoufleren met (medische) make-up waardoor ze minder zichtbaar zijn. Hiernaast is het belangrijk om de vlekken goed in te smeren met een zonnebrandcrème met minimaal factor 50. Doordat de huid op de vlekken geen pigment bevat zal de huid extra snel verbranden in de zon.