Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie is een donkere verkleuring van de huid die optreedt na een ontsteking of beschadiging van de huid.
Post-inflammatoire hyperpigmentatie wordt ook wel een donker litteken genoemd. Het is een donkere pigmentvlek dat is ontstaan tijdens de genezing van een wondje als gevolg van een ontsteking of beschadiging van de huid. Het kan ook ontstaan na het doormaken van een huidaandoening, zoals acne, eczeem en infecties zoals waterpokken. Tijdens de genezingsfase van het wondje komen er stoffen vrij die er niet alleen voor zorgen dat het wondje geneest, maar die als 'bijwerking' ook pigmentaanmaak stimuleren. Mensen met een donker huidtype hebben een grote kans op het ontstaan van post-inflammatoire hyperpigmentatie.
De grote veroorzakers van pigment in het gezicht zijn hormonen, zonschade en ouderdom.
Lees meerPost-inflammatoire hyperpigmentaties kunnen erg vervelend zijn. Wanneer je eindelijk denkt klaar te zijn met de huidaandoening, zoals acne, eczeem of een huidinfectie, blijf je zitten met pigmentvlekken. De pigmentvlekken kunnen geleidelijk aan vervagen. Vaak is dit een lang proces. Daarom kan er gekozen worden om de pigmentvlek te laten behandelen door middel van peelingen, microneedling of lasertherapie. Lasertherapie zorgt ervoor dat de pigmentcellen vernietigd worden, waarna de pigmentvlek van kleurintensiteit verminderd of zelfs geheel verdwijnt. Aanvullend wordt er een serum met azelainezuur ingezet voor thuis.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Cosmeceuticals zijn huidverzorgingsproducten met actieve werkstoffen. Cosmeceuticals kunnen bij post-inflammatoire hyperpigmentatie na acne zorgen voor vermindering van het pigment. De ingrediënten azelainezuur, glycolzuur en niacinamide kunnen onder andere worden ingezet.
Cosmeceuticals bij post-inflammatoire hyperpigmentatie kunnen zorgen voor vermindering van de pigmentvlekken, bijvoorbeeld na acne. Bij deze vorm van pigmentatie worden onder andere azelainezuur, glycolzuur en niacinamide ingezet. Bij Laserkliniek Zwolle werken we met de productlijnen van Dermaceutic en Renophase. Dit zijn productlijnen met kwalitatief hoogstaande huidverzorging. De producten vallen niet onder de standaard verzorgingsproducten, zoals verkocht bij de drogist. De producten bevatten hoogwaardige ingrediënten en krachtige zuren in hoge concentraties. Renophase is speciaal geschikt voor de gevoeligere huiden. De cosmeceuticals worden vaak ingezet in combinatie met een behandeltraject binnen de kliniek. Voor verschillende behandelingen, zoals laserbehandelingen, peelingen en microneedling, is voorbereiding van de huid noodzakelijk voor een veilige en effectieve behandeling. De huidtherapeut adviseert de producten en geeft er uitleg over. Daarna kunt u er thuis mee aan de slag.
De actieve ingredienten in de peeling tegen post-inflammatoire hyperpigmentatie zorgen voor het stimuleren van celvernieuwing en het afschilferen van het oppervlakkige pigment. Dit zorgt voor vervaging en verlichting van de pigmentatie. Er wordt vaak gekozen voor een peeling met het ingrediënt azelainezuur. De peeling kan worden gecombineerd met LED-therapie.
Bij post-inflammatoire hyperpigmentatie kunnen peelingen worden ingezet om celvernieuwing te stimuleren en om het oppervlakkige pigment af te laten schilferen. De actieve werkstoffen in de peeling die op de huid worden aangebracht zorgen voor een gewenste en gecontroleerde chemische reactie. Na de peeling gaat de huid schilferen. Hierna worden er nieuwe, gezonde cellen aangemaakt die voor een gladdere en egalere huid zorgen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen oppervlakkige, middeldiepe en diepe peelingen. Bij post-inflammatoire hyperpigmentatie kan er zowel voor oppervlakkige als voor middeldiepe peelingen worden gekozen. Dit is afhankelijk van de huid en de diepte en oorzaak van het pigment. Na de behandeling is de huid licht gezwollen. Bij de diepere peelingen kunnen er tijdelijk korstjes ontstaan. De huid heeft tussen de 3 tot 7 dagen nodig om te herstellen. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van ongeveer 4 weken.
Microneedling is een specifieke naaldtechniek met minuscule naaldjes dat kleine beschadigingen in de huid maakt. Er komen groeifactoren vrij waardoor de huid zich in snel tempo gaat afschilferen en vernieuwen. Dit zorgt voor afschilfering van de post-inflammatoire hyperpigmentatie, waardoor de kleur van het pigment wordt vervaagd en opgelicht.
Microneedling is een huidverbeterende techniek waarbij met een specifieke naaldtechniek minuscule gaatjes in de huid wordt gemaakt. Door deze doelgerichte beschadiging van de opperhuid en lederhuid wordt het herstellend vermogen van de huid gestimuleerd. Er ontstaan kleine puntbloedingen en er komen groeifactoren vrij waardoor de huid zich in snel tempo gaat afschilferen en vernieuwen. Het oppervlakkige pigment schilfert ook af. De kleur van het pigment wordt vervaagd en opgelicht. Hierdoor valt de post-inflammatoire hyperpigmentatie minder op en ontstaat er een egalere huidteint. Naast verbetering van het pigment, zoals de post-inflammatoire hyperpigmentatie, zorgt microneedling voor een stevigere, elastische en gladdere huid. Littekens worden opgevuld en fijne lijntjes en rimpels verminderen. Er wordt gewerkt met verschillende naalddieptes en werkzame tussenstoffen, afhankelijk van het doel dat men wil bereiken. Gedurende de behandeling zal er een licht schurende of prikkelende sensatie worden waargenomen. Er ontstaat warmte in de huid, een egale roodheid en soms enkele puntbloedingen. Er zijn gemiddeld 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van ongeveer 4 weken.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie is een donkere pigmentvlek dat is ontstaan tijdens de genezing van een wondje als gevolg van een ontsteking of beschadiging van de huid. Het kan ook ontstaan na het doormaken van een huidaandoening, zoals acne, eczeem en infecties zoals waterpokken. Het wordt ook wel een donker litteken genoemd.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie is een pigmentvlek dat eruit ziet als een donker litteken. De pigmentatie neemt meestal de vorm aan van het huidtrauma dat is opgelopen, zoals van het acne of eczeem. De kleur is afhankelijk van de huidskleur en kan variëren van geel tot donkerbruin. Soms ontstaat er één vlek en soms ontstaan er meerdere. Dit is afhankelijk van het trauma dat is opgelopen.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat tijdens de genezing van een wondje als gevolg van een ontsteking of een beschadiging van de huid. Het kan ook ontstaan na het doormaken van een huidaandoening, zoals acne, eczeem en infecties zoals waterpokken. Tijdens de genezingsfase van het wondje komen er stoffen vrij die er niet alleen voor zorgen dat het wondje geneest, maar die als 'bijwerking' ook pigmentaanmaak stimuleren. Mensen met een donker huidtype hebben een grote kans op het ontstaan van post-inflammatoire hyperpigmentaties.
De diagnose post-inflammatoire hyperpigmentatie kan gesteld worden aan de hand van het klinisch beeld. De huidaandoening is herkenbaar en te diagnosticeren met het blote oog. Bij twijfel of het gaat om een kwaadaardige huidaandoening kan er door een arts een huidbiopt afgenomen worden.
Er is niks wat je zelf kunt doen om de post-inflammatoire hyperpigmentatie te verminderen of te verwijderen. Om verdonkering van de kleur te voorkomen moet blootstelling aan de zon vermeden worden. De huid moet goed ingesmeerd worden met een zonnebrandcrème van minimaal SPF30. Ook de zonnebank zorgt ervoor dat de kleur donkerder wordt.
Veel mensen denken dat de zon of zonnebank er voor zorgt dat de vlek minder opvalt. Het tegendeel is waar, de vlek kan namelijk donkerder van kleur worden. Om verdonkering van de kleur te voorkomen moet blootstelling aan de zon vermeden worden. De huid moet goed ingesmeerd worden met een zonnebrandcrème van minimaal SPF30. Ook de zonnebank zorgt ervoor dat de kleur donkerder wordt.