Gebruik de zoekfunctie om te zoeken op onderwerp
Acne is een veelvoorkomende huidaandoening. Bij acne is er sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren, wat verschillende oorzaken kan hebben. Acne komt op veel verschillende lichaamsdelen plaats en kenmerkt zich door mee-eters, puistjes, pukkels, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. Dit kan vervelende acnelittekens achterlaten. Acne ontstaat vaak in de puberteit, maar het kan ook na de puberteit ontstaan.
Typische kenmerken voor acne zijn mee-eters, puistjes en rode bultjes. De puistjes kunnen zich aan de oppervlakte van de huid en daarnaast ook onderhuids bevinden. Hiernaast zien we regelmatig rode, paarse of bruine verkleuringen en/of acnelittekens in de huid ten gevolge van acne.
Bij acne is sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Talgklieren produceren talg om de huid soepel te houden. Bij een disbalans in de talgproductie kan acne ontstaan. Er zijn vier hoofdoorzaken voor de ontstaanswijze van acne, namelijk verhoorning van de huid, verhoogde talgproductie, de P. acnes bacterie en een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen hormonen, medicatie, druk of wrijving op de huid en genetische factoren een rol spelen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met puisten, mee-eters, rode of paarse ontstekingen of zelfs acnelittekens tot gevolg. De huidtherapeutische diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld.
Het gebruik van huidverzorging bij acne is een groot deel van de behandeling van acne en gemakkelijk thuis toe te passen. Het is belangrijk om acne te voorkomen door zelf de huid te zuiveren. De huidtherapeut stelt een behandelplan op voor thuis die zal bestaan uit het reinigen van de huid met acne. Wanneer je medicijnen gebruikt of er zijn veranderingen in de hormoonhuishouding bespreek dit met de huisarts of huidtherapeut. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen de acne doen verergeren. Praat erover als je, je somber voelt door acne klachten. De huidtherapeut kan zelfzorg ondersteunen door huidverzorgingsadviezen te geven en kan een luisterend oor bieden.
Je kunt beter niet aan de huid zitten en de puistjes zelf uitdrukken. De kans op beschadiging aan de huid is groot en dit kan blijvende verkleuringen en acnelittekens achterlaten. Je kunt de huid wassen en reinigen met milde producten. Gebruik daarnaast liever geen make-up die de huid afsluit en bescherm de huid door een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken.
Littekenweefsel in het algemeen ontstaat na een beschadiging van de huid. Bijvoorbeeld bij een hevige ontstekingsreactie van de huid zoals bij acne. Acnelittekens zijn littekens die kunnen overblijven bij mensen die te maken hebben met een ernstige acne. Gelukkig komen deze tegenwoordig minder vaak voor omdat acne op tijd wordt behandeld door een dermatoloog of huidtherapeut.
Er zijn vier soorten acnelittekens:
Ice pick littekens, lijken op een ijspegeltje. Dit zijn puntvormige putjes in de huid. Er ontstaat een V vorm bij deze littekens en liggen diep in de huid.
Rolling littekens, zijn glooiende ingezonken littekens zonder scherpe begrenzing.
Boxscar littekens, diepe littekens die i.p.v. in een punt lopen wat meer vierkant zijn.
Hypertrofische litteken, zijn littekens die verheven boven het huidoppervlak liggen en vaak rood en pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen ze jeuken.
Acnelittekens zijn ontsierende littekens die achterblijven na ontstaan na het doorstaan van acne met veel ontstekingen. Er is een verhoogde kans op littekens bij ernstige vormen van acne met veel ontstekingen. Hiernaast ontstaan acnelittekens ten gevolge van manipulatie van de huid, zoals het krabben en uitdrukken van puistjes bij acne. Na het puistje blijft er een diep gaatje, putje of deukje achter. Er zijn drie vormen van acne waarbij er een verhoogde kans op het ontstaan van littekens is, namelijk bij acne conglobata, acne excoriée en hidradenitis suppurativa.
De diagnose acnelittekens kan worden gesteld aan de hand van het klinisch beeld. Er zijn veel acnelittekens op de huid te zien, die er uit zien als putjes of deukjes. Daarnaast heeft iemand met acnelittekens altijd acne doorgemaakt. De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acnelittekens stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acnelittekens. Er wordt gekeken naar de mate waarin de acnelittekens voorkomen. Dit kan zijn mild, matig of ernstig. Aan de hand van de mate van ernst van de acnelittekens wordt er een behandeling gekozen en een behandelplan opgesteld.
Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen. Om acnelittekens te voorkomen is het belangrijk om tijdens het doormaken van acne de huid niet te manipuleren. Het verminderen van acne, bijvoorbeeld door behandelingen in de kliniek, voorkomt acnelittekens. Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen.
Om acnelittekens te voorkomen is het belangrijk om tijdens het doormaken van acne de huid niet te manipuleren. Dit betekent dat je de puistjes niet mag uitknijpen of er aan krabben. Dit zorgt namelijk voor acnelittekens. Om acnelittekens te voorkomen is het belangrijk dat de huid behandeld wordt. Een huidtherapeut kan een behandelplan opstellen en kan door middel van behandelingen de acne verminderen. Bij ernstige vormen van acne, zoals acne conglobata, kan een huisarts of dermatoloog ingeschakeld worden om de acne te verminderen. Het verminderen van acne voorkomt acnelittekens. Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen.
Bij acne is het verleidelijk om aan de puistjes te krabben. Krab niet aan de puistjes, mee-eters en pukkels. Daarnaast kunnen bacteriën die onder de nagels zitten nieuwe puistjes veroorzaken.
Acnelittekens kun je door middel van verschillende huid- en lasertherapieën minder zichtbaar maken. Realiseer je daarbij dat ze nooit geheel zullen verdwijnen. Er zijn verschillende soorten therapieën die geschikt zijn voor het verminderen van acnelittekens.
Acne vulgaris wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Bij acne vulgaris zijn er mee-eters, puistjes, bultjes en soms cysten. Het kan acnelittekens veroorzaken. Deze vorm van acne ontstaat door hormonale schommelingen in het lichaam, vooral tijdens de puberteit. Het kan voor jongeren veel schaamte met zich meebrengen. Het is een ontsteking van het haartalgkliercomplex. Het lichaam produceert te veel talg, waardoor de talgklieren verstopt raken. Hierdoor ontstaan er puistjes.
Bij acne vulgaris zien we mee-eters die we comedonen noemen. Rode pukkels (papels) en puisten (pustels). Soms zijn er zulke hevige onstekingen dat ze vooral onderhuids aanwezig zijn. Dit is pijnlijk en kan soms dagen aanwezig zijn. Deze dieper gelegen ontstekingen kunnen vervelende acnelittekens veroorzaken.
De huid ondergaat veranderingen onder invloed van hormonen. Meestal begint dit in de puberteit. De talgklieren in het gezicht, op de rug of borst worden groter en produceren ineens meer talg. Door het vele talg kan dit gaan ophopen in de talgklieren en kan de uitvoergang verstopt raken. Zo ontstaan er oppervlakkige mee-eters. Denk aan de zwarte comedonen en meer onderhuids gelegen witte mee-eters die we gesloten comedonen noemen. Door een toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier ontstaat er ook een vernauwing. In de talgklieren hebben we te maken met bacteriën. De bekendste bacterie is de P. acnes bacterie. Het talg wordt omgezet in vrije vetzuren. Het opgehoopte talg samen met de vrije vetzuren zorgt ervoor dat de talgkliergang steeds verder uitrekt en openscheurt. De irriterende stoffen komen in de huid terecht waardoor ze een ontsteking veroorzaken. Dan is een puist of pukkel.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne is gemakkelijk te herkennen aan het aantal pukkels en puistjes. Er wordt gekeken naar de mate waarin de acne voorkomt. Dit kan zijn mild, matig of ernstig. Bij vormen van acne die acnelittekens achterlaten zal er bijna altijd aanvullende hulp nodig zijn van een huisarts of dermatoloog. De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne.
Reinig en zuiver de huid met een huidverzorgingsplan opgesteld door een huidtherapeut. Denk hierbij aan het wassen met een mousse of wasgel die de bacteriën tegengaat. Het scrubben van de huid met een zachte peeling met wat lichte zuren. Het reinigen met een tonic. Het verzorgen van de huid met een vochtbindend serum. De acne huid is namelijk naast vet ook vaker droog. Het beschermen van de huid met een dagcrème die tegelijk ook een zonnebrandcrème is. Smeer de huid niet dicht met foundations of make-up die de huid afsluiten. De huidverzorgende camouflage van Lycogel geeft het zelfvertrouwen bij het hebben van acne een boost. Dit product sluit de huid niet af en geeft een perfecte en natuurlijke dekking van een huid met acne. Het geeft daarnaast de huid de nodige voedingsstoffen, zuurstof en vocht. Het mag direct na een acnebehandeling worden aangebracht. Ga niet onder de zonnebank. De acne zal tijdelijk verminderen maar zal daarna door de verdikking van de huid direct terugkeren. Soms in hevigere mate.
Het is bij acne het beste om niet aan de huid te krabben en de puistjes niet zelf uit te knijpen. Dit kan zorgen voor verergering van de acne. Ook kun je hierdoor de huid beschadigen, met wondjes, korstjes, pigmentvlekken en littekens als gevolg. Zonlicht en zonnebank helpt niet bij het verminderen van acne. Zorg ervoor dat je zonnebrand met minimaal SPF30 draagt wanneer je in de zon komt. Het is belangrijk om de huid niet af te sluiten met make-up. Lycogel is een huidverzorgende camouflage dat de huid niet afsluit en daarom veilig gebruikt mag worden. Reinig de huid daarnaast met een milde reiniging en gebruik geen agressieve producten op de huid.
Acne comedonica is een vorm van acne waarbij voornamelijk mee-eters op de voorgrond staan. Er is geen sprake van een ontstoken huid. Je herkent deze vorm van acne aan de zwarte en witte puntjes in de huid. De mee-eters worden ook wel comedonen genoemd. Er zijn zwarte comedonen (blackheads) en witte comedonen (whiteheads). De zwarte comedonen zijn open en komen gemakkelijk de huid uit. De witte comedonen zijn gesloten en gaan lastiger de huid uit. De mee-eters ontstaan door een verhoogde talgproductie.
Door de vele zwarte en witte puntjes kan de huid met acne comedonica er wat onregelmatig en onzuiver uit zien. We zien ze vaak in het gezicht op de borst, rug en schouders. Het huidoppervlak lijkt wat onregelmatig van structuur. De donkere verkleuring van de comedonen wordt veroorzaakt door melanine. Dit is de pigmentkleurstof wat in de blackhead zit. De witte en gele puntjes daarnaast vallen ook in het oog als je de huid voor de spiegel strak trekt.
Acne comedonica ontstaat door door een verhoogde talgproductie. Ons testosteron hormoon speelt hierbij een belangrijke rol. Daar in de puberteit je lichaam wat gevoeliger wordt voor dit hormoon ontstaan er vele zwarte en witte mee-eters in het gezicht of op de borst, rug en schouders. Een andere oorzaak die we kunnen noemen bij het ontstaan van acne comedonica is de opeenstapeling van dode huidcellen. De uitgang van de talgklier blokkeert waardoor de blackheads en whiteheads ontstaan.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne comedonica is gemakkelijk te herkennen aan het aantal mee-eters. Er wordt gekeken naar de mate waarin de zwarte en witte puntjes (comedonen) voorkomen. Bij deze vorm van acne kijken we niet zozeer naar mild, matig of ernst omdat we bij deze vorm van acne geen ontstekingen zien. Deze vorm van acne laat vrijwel nauwelijks littekens achter in de huid. De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne.
Het is belangrijk om mee-eters te voorkomen door zelf de huid te zuiveren. De huidtherapeut stelt een behandelplan op voor thuis die zal bestaan uit het reinigen van de huid met een antibacteriële mousse, een tonic en een zachte scrub met lichte percentages salicyzuur. We verwijderen hiermee dode huidcellen, verdunnen de hoornlaag en remmen de aanmaak van talg. Wanneer je medicijnen gebruikt of er zijn veranderingen in de hormoonhuishouding bespreek dit met de huisarts of huidtherapeut. Ook als er medicijnen worden gebruikt geef dit aan tijdens het eerste consult met de huidtherapeut. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen de acne doen verergeren. Wanneer de acne je gevoel en dagelijks functioneren negatief beïnvloedt, en je moeite hebt om met de acne om te gaan, dan kun je via de huisarts psychologische hulp zoeken.
Het is beter om niet te krabben aan de huid of de mee-eters zelf uit te knijpen. Dit geeft een verergering van de huidklachten met soms pigmentvlekken en littekens tot gevolg. Ook het agressief reinigen van de huid met huidlotion doekjes of zepen is niet goed voor de huid. Het dichtsmeren van de huid met foundations of make-up draagt ook niet bij aan het verminderen van acne comedonica. De huidverzorgende camouflage van Lycogel geeft het zelfvertrouwen bij het hebben van acne een boost. Dit product sluit de huid niet af en geeft een perfecte en natuurlijke dekking van een huid met acne. Het geeft daarnaast de huid de nodige voedingsstoffen, zuurstof en vocht. Het mag direct na een acnebehandeling worden aangebracht. Ga niet onder de zonnebank. De acne zal tijdelijk verminderen maar zal daarna door de verdikking van de huid direct terugkeren. Soms in hevigere mate.
Bij acne excoriée is er sprake van het dwangmatig of onbewust krabben aan de huid. Bij deze vorm van acne is er meestal sprake van een milde acne. Er staan niet zozeer puistjes en mee-eters op de voorgrond, maar vooral krabplekken. Mensen met acne excoriée hebben de neiging om hun huid te controleren op oneffenheden en willen elk puistje uitknijpen. Het komt vaker voor bij vrouwen. Het krabben verergert het huidbeeld van acne doordat er wondjes, pigmentvlekken en littekens ontstaan.
Acne excoriée herken je aan opengekrabde plekken in het gezicht. Het lijken schaafwondjes soms dieper geschaafd. Korstjes zijn het gevolg van het krabben. Later zie je ook littekens die donkerder kleuren. Dit noemen we post-inflammatoire acnelittekens. In een vergevorderd stadium kun je ook diepe vreemd uitziende littekens zien.
Acne excoriée is het resultaat van het veelvuldig krabben aan de huid door spanning of stress. Het kan ook een gewoonte worden. Het drukken en krabben aan de huid kan zo fors plaatsvinden dat er net zo lang wordt gedrukt tot het vocht of bloed uit de huid komt. Mensen met acne excoriée vertellen dat er acne is die lijkt op blaasjes waar vocht uit komt. Het is een vervelende gewoonte die we gelukkig kunnen afleren. Bij een ernstige vorm van acne excoriée gaat het erom dat de acne wordt ingebeeld zonder dat deze er ook daadwerkelijk is.
Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Daarnaast werken huidtherapeuten ook samen met medisch specialisten, zoals de huisarts of dermatoloog. Acne excoriée is gemakkelijk te herkennen aan de wondjes en krabeffecten die je ziet. Als er al sprake is van acne zoals puistjes en mee-eters dan zijn deze al lang uitgedrukt of weggekrabd. Vaak speelt schaamte een grote rol en duurt het lang voordat men het echte probleem ' het krabben aan de huid' aanpakt.
Bij de milde vorm van acne excoriée is het belangrijk om uit te zoeken wie of wat kan helpen bij het afleren van de gewoonte: ' het krabben of knijpen aan de huid'. Wanneer het lastig is om van de huid af te blijven kan een psycholoog, psychotherapeut of coach helpen.
Het is belangrijk om niet zelf aan de ontstekingen te komen of ze uit te knijpen of weg te krabben. Laat een huidtherapeut de huid zuiveren door de ontstekingen te verwijderen, de huid te reinigen en ontsmetten en de haren te verwijderen met laser. Strakke kleding kan vervelend zijn bij deze huidaandoening.
Hidradenitis suppurativa of acne inversa is een chronische vorm van acne. Er zijn grote mee-eters en ontstoken haarzakjes, maar soms ook cysten, abcessen, holten en tunnels. Het komt vooral voor in de oksels en liezen en het kan zowel bij mannen als bij vrouwen ontstaan. Deze vorm van acne kan erg pijnlijk zijn. Het kan zorgen voor bewegingsbeperking en schaamte. Het ontstaat doordat de uitvoergang van het haartalgocmplex verstopt raakt. Bij het ontstaan van hidradenitis suppurativa is er een verband met leefstijl, zoals roken en overgewicht.
Je herkent het aan de pijnlijke ontstekingen in lichaamsplooien. Vooral in de oksels en liezen zien we deze ontstekingen. Aan het begin lijkt de ontsteking op een puist, later op een steenpuist. De ontsteking wordt steeds dieper en groter waarna het openbarst en er pus vrijkomt. Dit kan ook onaangenaam ruiken. Het gaat om grote hoeveelheden talg. Ook zie je bij deze huidaandoening dat er mee-eters diep in de huid zitten, moeilijk te verwijderen. Op de langere termijn kunnen er gangetjes/ fistels ontstaan. Het is niet besmettelijk. Wel zeer hinderlijk.
Het ontstaat in eerste instantie door een ontstoken haarzakje door afsluiting van de uitvoergang van het haarzakje. Ook de talgklieren en zweetklieren kunnen ontstoken raken. De precieze oorzaak van dit ontstekingsproces is nog niet bekend. Wel is er bekend dat er een aantal factoren de acne inversa doen verergeren. Er is een duidelijk verband met roken en overgewicht. Erfelijke factoren dragen ook bij aan het ontstaan van hidradenitis suppurativa. Het mannelijke geslachtshormoon speelt een rol bij het ontstaan van de ontstekingen. Echter is het niet zo dat vrouwen met acne inversa teveel mannelijk geslachtshormoon hebben. Er is naar de ontstaanswijze van hidradenitis suppurativa nog meer onderzoek te doen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne inversa stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag hidradenitis suppurativa. Acne inversa is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met mee-eters en fistelgangetjes in de oksels en liezen. Vaak speelt schaamte een grote rol en duurt het lang voordat men zich met deze klachten tot de huisarts of huidtherapeut wend.
In tegenstelling tot andere vormen van acne is een goede hygiëne van groot belang. Denk aan het reinigen van de huid met antibacteriële wasgels en een thuisbehandeling met AHA's of salicylzuur. De huidtherapeut kan adviseren in het gebruik van de juiste producten. Het stoppen met roken of het werken aan een gezond gewicht zal positief bijdragen aan het verminderen van hidradenitis suppurativa.
Twee van de mogelijke oorzaken van het ontstaan van hidradenitis suppurativa zijn roken en overgewicht. Het wordt aanbevolen om te stoppen met roken. Het is mogelijk dat de ontstekingen hierdoor verminderen. Ook wordt het bij overgewicht aanbevolen om af te vallen. Dit kan een gunstig effect hebben op de aandoening. Hiernaast is een goede hygiëne erg belangrijk. Vermijd daarnaast strakke kleding en ondergoed. Probeer van de ontstekingen af te blijven door er niet aan te krabben en de ontstekingen niet uit te drukken. Dit kan voor verergering van de aandoening zorgen.
Acne is een onschuldige huidaandoening die vaker na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Levenslange acnelittekens kunnen worden voorkomen door op tijd te beginnen met acnetherapie en acnebehandelingen bij een huidtherapeut. De behandelingen worden altijd ondersteunt door zelfzorgmiddelen van de huisarts of dermatoloog en door het gebruik van acneproducten. Acne kan ook op latere leeftijd ontstaan. Bij deze vorm van acne verdwijnt de acne meestal niet vanzelf. Bij alle vormen van acne is afwachten niet aan te raden daar het vervelende acnelittekens met zich meebrengt.
Acne conglobata is een vorm van acne waarbij er sprake is van ernstige ontstekingen over het gehele gezicht, rug of borst. Er zijn grote, onderhuidse puisten, knobbels en abcessen. De acne ontstaat in de puberteit en kan tot lang na je 20e bestaan. Het komt vooral bij jongens en mannen voor. Door de diepe ontstekingen kunnen er diepe littekens achterblijven. Daarom is het belangrijk om acne conglobata te laten behandelen. Deze vorm van acne wordt door een dermatoloog behandeld.
Bij acne conglobata zien we hevig ontstoken puisten met wit- en gele puskoppen en grote mee-eters. Ook zijn er onderhuidse knobbels en abcessen met pus. Ook kunnen de puisten samenvloeien tot zeer grote strengen die plakkaten vormen. Ook fistelgangetjes waarbij puisten met elkaar verbinden zien we vaker. Je ziet het meestal bij de schouders, borst en rug maar kan ook zeker in het gezicht voorkomen. De genezing van deze acne gaat altijd gepaard met hevige littekenvorming.
Ook deze huid ondergaat veranderingen onder invloed van hormonen. Dit keer is de testosteron spiegel in het bloed de boosdoener. De aandoening wordt dan ook vaker bij mannen gezien. Het is onduidelijk waarom de ene persoon wel acne conglobata krijgt en de ander niet. Het kan daarnaast ontstaan bij het gebruik van anabole steroïden onder de krachttrainers en bodybuilders. De chlooracne is het voorbeeld van een acne conglobata die ontstaat door blootstelling aan koolwaterstoffen zoals chloordioxide.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne conglobata. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne conglobata stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne conglobata. Deze vorm van acne zie je met het blote oog. Een dermatoloog doet aanvullend onderzoek. De huidtherapeut behandeld deze vorm van acne nooit of enkel in afstemming met de behandeling van de dermatoloog. Deze vorm van acne wordt altijd eerst behandeld met isotretinoïne via de huisarts of dermatoloog.
Reinig en zuiver de huid met een huidverzorgingsplan opgesteld door een huidtherapeut. Denk hierbij aan het mild wassen met een mousse of wasgel die de bacteriën tegengaat. Het scrubben van de huid is bij acne conglobata niet verstandig. De puisten bloeden snel en de huid droogt enorm uit door het gebruik van de medicatie voorgeschreven door de dermatoloog. Het verzorgen van de huid met een vochtbindend serum en een hydraterende, herstellende dagcrème is heel belangrijk. Het beschermen van de huid met een zonnebrandcrème behoort ook tot het standaard advies bij de behandeling van acne conglobata. Lippen en handen drogen bij de behandeling van acne conglobata enorm uit. Het is verstandig om advies te vragen aan de huidtherapeut over het gebruik van lippenbalsems en handcrèmes. Bepaalde lippenbalsems blijven de lippen uitdrogen. De huidtherapeut kan advies geven over de beste lippenverzorging. Ga niet onder de zonnebank. De acne zal tijdelijk verminderen maar zal daarna door de verdikking van de huid direct terugkeren. Soms in hevigere mate. Wees voorzichtig met het gebruik van hars voor wenkbrauwen of bovenlip. Het verbrand de huid met alle nare gevolgen van dien.
Het is bij acne het beste om niet aan de huid te krabben en de puistjes niet zelf uit te knijpen. Dit kan zorgen voor verergering van de acne. Ook kun je hierdoor de huid beschadigen, met wondjes, korstjes, pigmentvlekken en littekens als gevolg. Zonlicht en zonnebank helpt niet bij het verminderen van acne. Zorg ervoor dat je zonnebrand met minimaal SPF30 draagt wanneer je in de zon komt. Het is belangrijk om de huid niet af te sluiten met make-up. Reinig de huid daarnaast met een milde reiniging en gebruik geen agressieve producten op de huid. Acne conglobata kan worden behandeld door de dermatoloog. Ook kan de huisarts middelen tegen acne conglobata voorschrijven. Het is belangrijk om contact op te nemen met een dermatoloog of huisarts en niet zelf aan de slag te gaan om de acne te bestrijden.
Acne tarda of volwassen acne is een vorm van acne die zich voordoet bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Er is sprake van een late puberteitsacne en het komt bij 1 op de 10 vrouwen voor. Er is sprake van een milde tot matige acne, waarbij vooral ontstekingen op de voorgrond staan. Soms zijn er ook mee-eters aanwezig. De acne zie je vaker op de onderste helft van het gezicht, namelijk rondom de mond, wangen en kaaklijn. Stress, roken, hormonen en zelfmanipulatie lijken een rol te spelen.
Typische kenmerken voor acne op het gezicht zijn mee-eters, puistjes en rode bultjes. De puistjes kunnen zich aan de oppervlakte van de huid en onderhuids bevinden. Hiernaast zien we regelmatig rode, paarse of bruine verkleuringen en/of littekens in de huid ten gevolge van acne. De acne kan over het gehele gezicht voorkomen. Meestal ontstaat het vooral op de wangen, het voorhoofd en de kin.
Bij deze ' volwassenen' acne zie je vooral puistjes en pukkeltjes. Er zijn nauwelijks comedonen (witte en zwarte puntjes) zichtbaar. De huid is rood en ontstoken. Het is vaak moeilijk om van de huid af te blijven. Daardoor ziet de huid er soms gehavend uit door het krabben aan de huid en het zelf uitknijpen van de puistjes. Bij de persisterende vorm van acne; de acne die al vanaf de puberteit aanwezig is, zien we vooral in de lagere delen van het gezicht en in de hals pijnlijke onstekingen, vaker ook wel onderhuids. Vlak voor of tijdens de menstruatie zie je een verergering van de acne klachten. Bij de late-onset vorm. Dit is de acne tarda die pas voor het eerst wordt opgemerkt na je 25e zie je meestal acne op de kin en rond de mond. Meestal geen mee-eters. Wel zie je kleurveranderingen van de huid en littekens. Deze vorm van acne verergerd ook voor- en tijdens de menstruatie.
Bij acne tarda spelen de hormonen een belangrijke rol. Bij deze vorm van acne is de verhoogde gevoeligheid voor androgenen de boosdoener. Anticonceptie zoals de pil of de mirena spiraal kunnen een rol spelen bij het produceren van meer talg. Naast de bijwerkingen die androgenen kunnen veroorzaken kan de acne op latere leeftijd ook ontstaan door het verkeerd gebruik van cosmetica, huid- en haarverzorgingsproducten en make-up. Stress, roken en zelfmanipulatie lijken een rol te spelen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne tarda is gemakkelijk te herkennen aan de mate van acne die opspeelt na het 25e levensjaar of al sinds de puberteit aanwezig is maar niet weg wil trekken. Vaker hebben de anticonceptiepil, de mirena spiraal een belangrijke invloed. Meestal wordt er bij deze vorm van acne gerookt. Heeft men stress en krabt aan de huid. Deze vorm van acne laat soms littekens achter in de huid. De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. Soms is er aanvullend hormonaal onderzoek nodig door een dermatoloog of gynaecoloog om bepaalde aandoeningen zoals PCOS uit te sluiten.
Het is belangrijk om de acne te voorkomen door zelf de huid te zuiveren. De huidtherapeut stelt een behandelplan op voor thuis die zal bestaan uit het reinigen van de huid met een antibacteriële mousse, een tonic en een zachte scrub met lichte percentages salicyzuur. We verwijderen hiermee dode huidcellen, verdunnen de hoornlaag en remmen de aanmaak van talg. Wanneer je medicijnen gebruikt of er zijn veranderingen in de hormoonhuishouding bespreek dit met de huisarts of huidtherapeut. Ook als er medicijnen of anticonceptie worden gebruikt geef dit aan tijdens het eerste consult met de huidtherapeut. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen of anticonceptie de acne doen verergeren. Wanneer de acne je gevoel en dagelijks functioneren negatief beïnvloedt, en je moeite hebt om met de acne om te gaan, dan kun je via de huisarts psychologische hulp zoeken.
Het is beter om niet te krabben aan de huid of de puisten en pukkels zelf uit te knijpen. Dit geeft een verergering van de huidklachten met soms pigmentvlekken en littekens tot gevolg. Ook het agressief reinigen van de huid met huidlotion doekjes of zepen is niet goed voor de huid. Het dichtsmeren van de huid met foundations of make-up draagt ook niet bij aan het verminderen van acne tarda. De huidverzorgende camouflage van Lycogel geeft het zelfvertrouwen bij het hebben van acne een boost. Dit product sluit de huid niet af en geeft een perfecte en natuurlijke dekking van een huid met acne. Het geeft daarnaast de huid de nodige voedingsstoffen, zuurstof en vocht. Het mag direct na een acnebehandeling worden aangebracht. Ga niet onder de zonnebank. De acne zal tijdelijk verminderen maar zal daarna door de verdikking van de huid direct terugkeren. Soms in hevigere mate.
Vaak ontstaat acne als eerste op het gezicht. Dit is een veelvoorkomende aandoening. Bij acne is er sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Acne komt op veel verschillende lichaamsdelen plaats en kenmerkt zich op het gezicht door mee-eters, puistjes, pukkels, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. Dit kan vervelende acnelittekens achterlaten. Acne ontstaat vaak in de puberteit, maar het kan ook na de puberteit ontstaan. Acne op het gezicht is erg vervelend omdat je het idee hebt dat het anderen erg opvalt.
Bij acne op het gezicht is sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Talgklieren produceren talg om de huid soepel te houden. Bijeen disbalans in de talgproductie kan acne ontstaan. Er zijn vier hoofdoorzaken voor de ontstaanswijze van acne, namelijk verhoorning van de huid, verhoogde talgproductie, de P. acnes bacterie en een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen hormonen, medicatie, druk of wrijving op de huid en genetische factoren een rol spelen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne op het gezicht stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne op het gezicht is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met puisten, mee-eters, rode of paarse ontstekingen of acnelittekens. De huidtherapeutische diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld.
Bij acne op het gezicht is het gebruik van huidverzorging thuis een groot deel van de behandeling. Dit is gemakkelijk zelf toe te passen. Het is belangrijk om acne te voorkomen door zelf de huid te zuiveren met milde producten zonder agressieve ingrediënten. De huidtherapeut stelt een behandelplan op voor thuis wat producten bevat die thuis gebruikt mogen worden. Wanneer je medicijnen gebruikt of er zijn veranderingen in de hormoonhuishouding bespreek dit met de huisarts of huidtherapeut. Praat erover als je je somber voelt door acneklachten. De huidtherapeut kan zelfzorg ondersteunen door huidverzorgingsadviezen te geven.
Bij acne op het gezicht kun je beter niet aan de huid zitten en de puistjes zelf uitdrukken. De kans op beschadiging aan de huid is groot en dit kan blijvende pigmentvlekken en acnelittekens achterlaten. Je kunt de huid wassen en reinigen met milde producten. Gebruik daarnaast liever geen make-up die de huid afsluit en bescherm de huid door een dagcrème met minimaal SPF30 te gebruiken.
Acne op de kin is een veelvoorkomende huidaandoening. Bij acne op de kin kan er een hormonale oorzaak zijn. Bij acne is er sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Acne komt op veel verschillende lichaamsdelen plaats en kenmerkt zich op de kin door mee-eters, puistjes, pukkels, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. Dit kan vervelende acnelittekens achterlaten. Acne ontstaat vaak in de puberteit, maar het kan ook na de puberteit ontstaan.
Typische kenmerken voor acne op de kin zijn mee-eters, puistjes en rode bultjes. De puistjes kunnen zich aan de oppervlakte van de huid en onderhuids bevinden. Hiernaast zien we regelmatig rode, paarse of bruine verkleuringen en/of littekens in de huid ten gevolge van acne.
Bij acne op de kin is sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Talgklieren produceren talg om de huid soepel te houden. Bij een disbalans in de talgproductie kan acne ontstaan. Er zijn vier hoofd oorzaken voor de ontstaanswijze van acne, namelijk verhoorning van de huid, verhoogde talgproductie, de P. acnes bacterie en een ontstekingsreactie. Bij acne op de kin is er regelmatig sprake van een hormonale oorzaak. Daarnaast kunnen medicatie, druk of wrijving op de huid en genetische factoren een rol spelen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne op de kin stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne op de kin is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met puisten, mee-eters, rode of paarse ontstekingen of acnelittekens. De huidtherapeutische diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld.
Bij acne op de kin is het gebruik van huidverzorging een groot deel van de behandeling. De verzorgingsproducten zijn gemakkelijk thuis toe te passen. Het is belangrijk om acne te voorkomen door zelf de huid te zuiveren met milde producten zonder agressieve ingrediënten. De huidtherapeut stelt een behandelplan op voor thuis wat producten bevat die thuis gebruikt mogen worden. Wanneer je medicijnen gebruikt of er zijn veranderingen in de hormoonhuishouding bespreek dit met de huisarts of huidtherapeut. Praat erover als je je somber voelt door acneklachten. De huidtherapeut kan zelfzorg ondersteunen door huidverzorgingsadviezen te geven.
Bij acne op de kin kun je beter niet aan de huid zitten en de puistjes zelf uitdrukken. De kans op beschadiging aan de huid is groot en dit kan blijvende verkleuringen en acnelittekens achterlaten. Je kunt de huid wassen en reinigen met milde producten. Gebruik daarnaast liever geen make-up die de huid afsluiten bescherm de huid door een dagcrème met minimaal SPF30 te gebruiken.
Acne is een veelvoorkomende huidaandoening. Acne op de hals wordt vaak gezien bij acne tarda, een vorm van acne waarbij de ontstekingen pas op volwassen leeftijd ontstaan. Echter kan acne op de hals ook bij jonge meisjes ontstaan. Bij acne is er sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Acne komt op veel verschillende lichaamsdelen plaats en kenmerkt zich op de hals door puistjes, pukkels, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. Dit kan vervelende acnelittekens achterlaten.
Acne op de hals kenmerkt zich door zijn puistjes, rode bultjes en ontstekingen. De puistjes kunnen zich aan de oppervlakte van de huid en onderhuids bevinden. Hiernaast zien we op de hals regelmatig rode, paarse of bruine verkleuringen en/of littekens in de huid ten gevolge van acne.
Acne op de hals ontstaat vaak bij volwassen. Bij deze vorm van acne is de verhoogde gevoeligheid voor androgenen de oorzaak. Hierbij kan anticonceptie een rol spelen. Bij acne op de hals bij jongeren is sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Talgklieren produceren talg om de huid soepel te houden. Bij een disbalans in de talgproductie kan acne ontstaan. Er zijn vier hoofdoorzaken voor de ontstaanswijze van acne, namelijk verhoorning van de huid, verhoogde talgproductie, de P. acnes bacterie en een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen hormonen, medicatie, druk of wrijving op de huid en genetische factoren een rol spelen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne op de hals stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne op de hals is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met puisten, rode bulten en ontstekingen. De huidtherapeutische diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld.
Bij acne is het gebruik van huidverzorging een groot deel van de behandeling. De verzorgingsproducten zijn gemakkelijk thuis toe te passen. Het is belangrijk om acne te voorkomen door zelf de huid te zuiveren met milde producten zonder agressieve ingrediënten. De huidtherapeut stelt een behandelplan op voor thuis wat producten bevat die thuis gebruikt mogen worden. Wanneer je medicijnen gebruikt of er zijn veranderingen in de hormoonhuishouding bespreek dit met de huisarts of huidtherapeut. Bij acne op de hals door volwassen acne kunnen hormonen de veroorzaker zijn. In overleg met de huisarts kan besloten worden om te veranderen van anticonceptie.
Bij acne op de hals kun je beter niet aan de huid zitten en de puistjes zelf uitdrukken. De kans op beschadiging aan de huid is groot en dit kan blijvende verkleuringen en acnelittekens achterlaten. Je kunt de huidwassen en reinigen met milde producten. Gebruik daarnaast liever geen make-up die de huid afsluit en bescherm de huid door een dagcrème met minimaal SPF30 te gebruiken.
Bij acne op de borst is er sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Acne op de borst kenmerkt door puistjes, pukkels, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. Dit kan vervelende acnelittekens achterlaten. Acne ontstaat vaak in de puberteit, maar het kan ook na de puberteit ontstaan. Acne op de borst komt meestal voor bij mannen. Naast de borst komt de acne dan vaak ook voor op de rug en de schouders. Acne conglobata is een vorm van acne dat veel voorkomt op de borst.
Acne op de borst kenmerkt zich door hevige en pijnlijke ontstekingen. Er zijn puistjes, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. De puistjes kunnen zich aan de oppervlakte van de huid en onderhuids bevinden. Hiernaast zien we regelmatig rode, paarse of bruine verkleuringen en/of littekens in de huid ten gevolge van acne. De puisten op de borst zijn heviger dan bij jeugdpuistjes in het gezicht. Bij acne op de borst zijn de rug en schouders vaak ook aangedaan.
Bij acne op de borst worden de talgklieren groter en maken ze meer talg aan. Bijeen disbalans in de talgproductie kan acne ontstaan. Er zijn vier hoofdoorzaken voor de ontstaanswijze van acne, namelijk verhoorning van de huid, verhoogde talgproductie, de P. acnes bacterie en een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen hormonen, medicatie, druk of wrijving op de huid en genetische factoren een rol spelen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om acne op de rug. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met puisten, mee-eters, rode of paarse ontstekingen of acnelittekens. De huidtherapeutische diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld.
De huidtherapeut stelt een behandelplan op waarbij de huidverzorgingsproducten mee worden genomen. Deze producten kunnen thuis gebruikt worden. Bij acne op de borst is het belangrijk om niet aan de huid te zitten en de puistjes niet zelf uit te drukken. Hierdoor beschadig je de huid en dit kan zorgen voor pigmentvlekken en acnelittekens. Was de huid niet met een agressief product maar gebruik een milde reiniger.
Bij acne op de borst is het belangrijk om niet aan de huid te zitten en de puistjes niet zelf uit te drukken. Hierdoor beschadig je de huid en dit kan zorgen voor pigmentvlekken en acnelittekens. Was de huid niet met een agressief product maar gebruik een milde reiniger.
Acne op de schouders kenmerkt zich door puistjes, rode bulten en ontstekingen. Ook zijn er vaak veel mee-eters aanwezig. De huid op de schouders is dikker en bevat relatief meer talgklieren. Bij ophoping van het talg is er een grotere kans op ontstekingen. De puistjes op de schouders zijn moeilijk te verwijderen en breiden gemakkelijk uit.
Acne op de schouders kenmerkt zich door puistjes, rode bultjes, ontstekingen en relatief veel mee-eters. De puistjes kunnen zich aan de oppervlakte van de huid en onderhuids bevinden. Hiernaast zien we regelmatig rode, paarse of bruine verkleuringen en/of littekens in de huid ten gevolge van acne. De huid op de schouders is dik en de puistjes gaan er niet makkelijk uit.
De huid op de schouders is dikker en bevat veel talgklieren. Bij acne is sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Talgklieren produceren talg om de huid soepel te houden. Bij een disbalans in de talgproductie kan acne ontstaan. Er zijn vier hoofdoorzaken voor de ontstaanswijze van acne, namelijk verhoorning van de huid, verhoogde talgproductie, de P. acnes bacterie en een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen hormonen, medicatie, druk of wrijving op de huid en genetische factoren een rol spelen.
Huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om acne op de schouders. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met puisten, mee-eters, rode of paarse ontstekingen of acnelittekens. De huidtherapeutische diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld.
De huidtherapeut stelt een behandelplan op waarbij de huidverzorgingsproducten mee worden genomen. Deze producten kunnen thuis gebruikt worden. Bij acne op de schouders is het belangrijk om niet aan de huid te zitten en de puistjes niet zelf uit te drukken. Hierdoor beschadig je de huid en dit kan zorgen voor pigmentvlekken en acnelittekens. Was de huid niet met een agressief product maar gebruik een milde reiniger.
Bij acne op de schouders is het belangrijk om niet aan de huid te zitten en de puistjes niet zelf uit te drukken. Hierdoor beschadig je de huid en dit kan zorgen voor pigmentvlekken en acnelittekens. Was de huid niet met een agressief product maar gebruik een milde reiniger.
Bij acne op de rug is vaak de hele rug bezaaid met mee-eters, puistjes, rode bulten, cysten en ontstekingen. Vaak ontstaat het tijdens of na de puberteit. Het komt met name veel bij mannen voor. Het komt zelden voor dat het acne enkel op de rug zit, meestal is het gezicht ook aangedaan. Er is geen duidelijke reden waarom acne op de rug ontstaat.
Acne op de rug kenmerkt zich door mee-eters, puistjes, rode bultjes, cysten en ontstekingen. Vaak is alleen de bovenkant van de rug of de gehele rug aangedaan. De puistjes kunnen zich aan de oppervlakte van de huid en ook onderhuids bevinden. Hiernaast zien we regelmatig rode, paarse of bruine verkleuringen en/of littekens in de huid ten gevolge van acne. Bij acne op de rug is er meestal ook sprake van acne op het gezicht.
De precieze oorzaak van acne op de rug is onbekend. Bij acne in het algemeen is er sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Talgklieren produceren talg om de huid soepel te houden. Bij een disbalans in de talgproductie kan acne ontstaan. Er zijn vier hoofdoorzaken voor de ontstaanswijze van acne, namelijk verhoorning van de huid, verhoogde talgproductie, de P. acnes bacterie en een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen hormonen, medicatie, druk of wrijving op de huid en genetische factoren een rol spelen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne op de rug. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met puisten, mee-eters, rode of paarse ontstekingen of acnelittekens. De huidtherapeutische diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld.
De huidtherapeut stelt een behandelplan op waarbij de huidverzorgingsproducten mee worden genomen. Deze producten kunnen thuis gebruikt worden. Bij acne op de rug is het belangrijk om niet aan de huid te zitten en de puistjes niet zelf uit te drukken. Hierdoor beschadig je de huid en dit kan zorgen voor pigmentvlekken en acnelittekens. Was de huid niet met een agressief product maar gebruik een milde reiniger.
Bij acne op de rug is het belangrijk om niet aan de huid te zitten en de puistjes niet zelf uit te drukken. Hierdoor beschadig je de huid en dit kan zorgen voor pigmentvlekken en acnelittekens. Was de huid niet met een agressief product maar gebruik een milde reiniger.
Bij acne in de oksels gaat het om hidradenitis suppurativa. Dit is een chronische vorm van acne. Hierbij zijn er grote mee-eters en ontstoken haarzakjes, voornamelijk in de oksels en liezen. Naast de haarzakjes kunnen de talgklieren en zweetklieren ook ontstoken raken. Er is een verband met roken en overgewicht. De aandoening is onaangenaam door een ontsierend beeld, pijn, geur en schaamte.
Bij acne in de oksels gaat het om de chronische aandoening hidradenitis suppurativa. Het begint vaak met pijnlijke, rode bulten waar talg en pus in zit. Ook ontstaan er holtes, cysten en abcessen gevuld met pus. De afvoergangen van de talgklieren kunnen de grove hoeveelheid talg niet aan, waarna het talg een eigen weg naar buiten maakt door gangen en tunnels onder de huid te maken. Er zijn ook veel mee-eters te zien. Het komt vooral voor in de oksels en liezen, maar het kan ook onder de borsten, rondom de schaamlippen of het scrotum en bij de billen ontstaan.
Bij acne in de oksels gaat het om de huidaandoening hidradenitis suppurativa. Bij hidradenitis suppurativa zijn de talgklieren en haarzakjes ontstoken. Later ontsteken ook de zweetklieren. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het ontstaan of het verergeren van hidradenitis suppurativa. Deze factoren zijn onder andere hormonale factoren, erfelijke factoren, bacteriën, overgewicht en ziekte van Crohn. Uitlokkende factoren zijn wrijving, zweten, warmte, roken, stress en vermoeidheid.
De diagnose hidradenitis suppurativa in de oksels wordt gesteld door een arts. Dit wordt gedaan door middel van lichamelijk onderzoek. Bij twijfel wordt er een huidbiopt afgenomen. Ook kunnen er inwendige onderzoeken nodig zijn.
Factoren die bijdragen aan het ontstaan van hidradenitis suppurativa in de oksels zijn roken, overgewicht en schurende kleding. Het wordt daarom aangeraden om te stoppen met roken, af te vallen en geen strak zittende kleding te dragen. Dit kan de aandoening aanzienlijk verbeteren. Hygiënische maatregelen die genomen kunnen worden zijn om de aangedane gebieden goed schoon te houden en te wassen met een bacteriedodende zeep. Dep de gebieden hierna goed droog.
Het is het beste om het gebied zo min mogelijk te scheren. Dit zorgt voor huidirritatie, waardoor er meer acne ontstaat. Zit niet aan de plekjes en druk ze niet zelf uit. Daarnaast kunnen schurende kledingstukken voor meer huidirritatie zorgen. Zorgt er daarom voor dat kleding stukken wat losser rondom de oksels zitten. Bij hidradenitis suppurativa kan het ook erg van belang zijn om te stoppen met roken en bij overgewicht af te vallen.
Bij acne in de bikinilijn gaat het om hidradenitis suppurativa. Dit is een chronische vorm van acne. Hierbij zijn er grote mee-eters en ontstoken haarzakjes, voornamelijk in de oksels en liezen. Naast de haarzakjes kunnen de talgklieren en zweetklieren ook ontstoken raken. Er is een verband met roken en overgewicht. De aandoening is onaangenaam door een ontsierend beeld, pijn, geur en schaamte.
Bij acne in de bikinilijn gaat het om de chronische aandoening hidradenitis suppurativa. Het begint vaak met pijnlijke, rode bulten waar talg en pus in zit. Ook ontstaan er holtes, cysten en abcessen gevuld met pus. De afvoergangen van de talgklieren kunnen de grove hoeveelheid talg niet aan, waarna het talg een eigen weg naar buiten maakt door gangen en tunnels onder de huid te maken. Er zijn ook veel mee-eters te zien. Het komt vooral voor in de oksels en liezen, maar het kan ook onder de borsten, rondom de schaamlippen of het scrotum en bij de billen ontstaan.
Bij acne in de bikinilijn gaat het om de huidaandoening hidradenitis suppurativa. Bij hidradenitis suppurativa zijn de talgklieren en haarzakjes ontstoken. Later ontsteken ook de zweetklieren. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het ontstaan of het verergeren van hidradenitis suppurativa. Deze factoren zijn onder andere hormonale factoren, erfelijke factoren, bacteriën, overgewicht en ziekte van Crohn. Uitlokkende factoren zijn wrijving, zweten, warmte, roken, stress en vermoeidheid.
De diagnose hidradenitis suppurativa in de bikinilijn wordt gesteld door een arts. Dit wordt gedaan door middel van lichamelijk onderzoek. Bij twijfel wordt er een huidbiopt afgenomen. Ook kunnen er inwendige onderzoeken nodig zijn.
Factoren die bijdragen aan het ontstaan van hidradenitis suppurativa in de bikinilijn zijn roken, overgewicht en schurende kleding. Het wordt daarom aangeraden om te stoppen met roken, af te vallen en geen strak zittende kleding te dragen. Dit kan de aandoening aanzienlijk verbeteren. Hygiënische maatregelen die genomen kunnen worden zijn om de aangedane gebieden goed schoon te houden en te wassen met een bacteriedodende zeep. Dep de gebieden hierna goed droog.
Het is belangrijk om het aangedane gebied niet te manipuleren. Zit niet aan de plek en druk de plekken niet zelf uit. Draagt hiernaast loszittende kleding dat niet tegen de huid schuurt. Zorg ervoor dat je het gebied goed wast met een bacteriedodende zeep en hierna het gebied goed droog dept. Probeer bij overgewicht af te vallen en probeer bij roken te stoppen met roken. Dit kan voor een aanzienlijke verbetering van de aandoening zorgen.
Keratosis pilaris zijn kleine puistjes op de armen. De puistjes zijn meestal huidkleurig of rood op een lichte huid en bruin op een donkere huid. Deze huidaandoening is geen acne, maar het wordt er vaak mee verward. De exacte oorzaak van het ontstaan van keratosis pilaris is onbekend. Er is sprake van een overmatige productie van keratine. Vaak komt het bij meerdere familieleden voor.