We werken in elkaars verlengde

Laserkliniek Zwolle hecht veel waarde aan een actieve samenwerking met andere zorg specialisten die zich bezig houden met de huid. We werken samen met de huisartsen en dermatologen in Zwolle en omstreken. Samen zorgen we voor de beste behandeling bij huidproblemen.

De huidtherapeuten van Laserkliniek Zwolle en de dermatologen van Dermatologisch Centrum Isala werken actief samen. Waar het werk van de dermatoloog ophoudt, begint dat van de huidtherapeut en andersom. Maar wat houdt deze samenwerking in en waarom is het zo belangrijk voor ons? In deze blog vertellen we je er alles over.

Het verschil tussen een huidtherapeut en dermatoloog

Een huidtherapeut en een dermatoloog, is dat hetzelfde? Het is een vraag die we in de praktijk veel gesteld krijgen. De grote overeenkomst tussen huidtherapeut en dermatoloog is de zorg voor ons grootste orgaan, 'de huid'. Maar er zijn weldegelijk verschillen.

Allereerst, een dermatoloog is een medisch specialist, die na de universitaire studie geneeskunde verder is gespecialiseerd in de dermatologie. Dit is een specialisme voor aandoeningen van onder andere huid, haar en nagels. Een huidtherapeut is een HBO-geschoolde paramedici gespecialiseerd in het behandelen van de zieke en beschadigde huid. Net zoals de huidtherapeut, ziet een dermatoloog een zeer breed scala aan huidziekten. Voorbeelden hiervan zijn: acne, eczeem, psoriasis, allergieën, SOA’s en huidtumoren. In tegenstelling tot een huidtherapeut schrijft een dermatoloog medicatie voor en stelt een diagnose. Een huidtherapeut is wel vrij toegankelijk bereikbaar in tegenstelling tot de dermatoloog, daar kom je terecht via een verwijzing van je huisarts. Een huidtherapeut voert net als de dermatoloog een gesprek met een anamnese, onderzoek, een huidtherapeutische diagnose en een behandelplan.

Laagdrempelige zorg door de huidtherapeut van waarde gebleken

Uit recent onderzoek naar de acnezorg blijkt dat patiënten een grote mate van tevredenheid tonen met de door de huidtherapeut geleverde acnezorg binnen alle (PREM) domeinen, zoals ‘contact met zorgverlener’, ‘behandelplan’, ‘zorgfaciliteiten’ en ‘ervaren behandeleffect’. De werkgroep dat het onderzoek verrichte is van mening dat het verwijzen naar de huidtherapeut te overwegen valt als er behoefte is aan aanvullende begeleiding, fysische behandeling of nazorg van acne vulgaris] (/acne/acne-vulgaris)zoals littekenbehandeling. De samenwerking tussen de huisarts en/of dermatoloog en huidtherapeut is daarin van waarde gebleken. Bij acne vulgaris kan huidtherapeutische zorg bestaan uit: informeren en adviseren, uitleggen en instrueren, manuele behandeling, [chemische peeling, toepassen van licht- en lasertherapie en littekentherapie. 

De werkwijze van een huidtherapeut

De samenwerking tussen huidtherapeut en dermatoloog

De huidtherapeut en dermatoloog werken in elkaars verlengde. De dermatoloog ondersteunt de huidtherapeut onder andere door het stellen van een diagnose van de huidaandoening, het voorschrijven van medicatie of het controleren van huidplekjes en het behandelen daarvan. Moedervlekken en huidkanker is bijvoorbeeld niet het werkdomein van de huidtherapeut. De huidtherapeut kan wel een signalerende functie hebben. Als wij verdachte plekjes zien kunnen we adviseren dit bij de huisarts te laten checken. Deze zal dan beslissen of de dermatoloog een blik zal werpen. Andersom behandelen huidtherapeuten diverse huidaandoeningen die door de dermatoloog zijn vast gesteld met huidtherapie en/of lasertherapie of bieden nog een aanvullende behandeling als nazorg. Kom je op consult bij de huidtherapeut en er zijn rode vlaggen of er is een niet- pluis gevoel bij een bepaalde huidaandoening dan raadplegen we de huisarts of dermatoloog.

Vaak worden huidproblemen zoals acne] (/vragen/acne)en [rosacea behandeld door middel van een huid- en/ of laserbehandeling bij de huidtherapeut met aanvullend medicatie door de huisarts of dermatoloog voorgeschreven. Wanneer je met acne bent uitbehandeld bij de dermatoloog kun je bij de huidtherapeut terecht voor het behandelen van de acnelittekens. De huisarts of dermatoloog controleert pigmentvlekken en huidoneffenheden voordat er een huidtherapeutische behandeling plaatsvindt, dit om er zeker van te zijn dat deze goedaardig zijn, zodat de huidtherapeut ze mag en kan behandelen.

Wat kan de huidtherapeut voor mij betekenen?

De huidtherapeut kan je helpen bij huidproblemen. Kom gerust bij ons langs als je last hebt van acneoverbeharingvaatafwijkingen,pigmentvlekkenhuidoneffenheden, tekenen van huidveroudering en schimmelnagels. We hebben veel verschillende huidbehandelingen en laserbehandelingen om je zo goed mogelijk te helpen.

Heb ik een verwijzing nodig voor de huidtherapeut?

Een huidtherapeut is direct toegankelijk. Dat betekent dat je geen verwijzing nodig hebt en dat je direct bij de huidtherapeut terecht kunt. Soms kan het zo zijn dat een zorgverzekering om een verwijsbrief vraagt om tot vergoeding over te gaan. Hiervoor bespreek je de problemen met de huisarts waarop deze zal beslissen hiervoor wel of niet te verwijzen naar de huidtherapeut.

Worden mijn behandelingen bij de huidtherapeut vergoed?

Acnebehandelingen en laserontharing in het gezicht worden door de meeste zorgverzekeringen vergoed vanuit de aanvullende polis. Check hiervoor de polisvoorwaarden onder het kopje huidtherapie van de eigen zorgverzekering. Let goed op, want niet alle huidtherapeutische behandelingen worden vergoed.

Ben jij benieuwd naar wat de huidtherapeut voor jou kan betekenen? Maak dan tijdens de Week van de Huidtherapie een afspraak met één van onze huidtherapeuten voor een gratis en vrijblijvend consult.

Week van de Huidtherapie bij Laserkliniek Zwolle

 

 

No items found.
No items found.
No items found.