Bron: In de buurt (Zwolle)

Nooit meer harsen, scheren of epileren? Nooit meer stoppels of ingegroeide haren? Klinkt als een droom, of niet? Laserontharen belooft definitieve haargroeivermindering, is pijnloos en effectief. Wij waren benieuwd naar deze behandeling en gingen ‘onder de laser’ bij Laserkliniek Zwolle.

Hoe werkt het?

Laserontharen is een effectieve methode voor definitieve haargroeivermindering. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment in het haar. In het pigment wordt dit licht omgezet in warmte en vernietigt zo het haarzakje waardoor het haar uitvalt. Één laserbundel kan meerdere haarzakjes tegelijk vernietigen, in tegenstelling tot elektrisch ontharen waarbij haartje voor haartje wordt behandeld. Nog een voordeel: waar scheren en waxen de huid kan irriteren of de haargroei kan veranderen, zal laserontharen de structuur van je huid verbeteren en de huid kalmeren.

Bij Laserkliniek Zwolle zijn ze gespecialiseerd in laserontharen, je kunt er zonder verwijzing van de huisarts terecht. Houd er wel rekening mee dat je twee weken voor de behandeling niet meer mag harsen of epileren. Scheren mag wel! Om te voorkomen dat het haar verbrandt op de huid wordt het haar voor de behandeling namelijk ook geschoren.

Doet het pijn?

Klinkt goed, maar doet het pijn? Als we de behandelkamer instappen stelt Anouk ons gerust. ”Tijdens het laseren blaast een luchtkoelingssysteem koude lucht op de plek die behandeld wordt. Dit zal de pijnbeleving aanzienlijk verminderen.” En inderdaad, de laserstralen (die we overigens niet kunnen zien door de veiligheidsbril die we op krijgen) voelen als kleine speldenprikjes. Verder voel ik wat warmte op mijn benen, maar dankzij de koude lucht is de laserbehandeling voor mijn gevoel bijna pijnloos. Na de behandeling smeert Anouk mijn huid zorgvuldig in met aloë vera om de huid te kalmeren. ”Sommige mensen ervaren wat roodheid en zwelling na de behandeling, maar dat is vaak na een dag weer weg,” legt Anouk uit. Dat ongemak blijft mij gelukkig bespaard.

Foto: In de buurt

Nooit meer harsen, scheren of epileren? Nooit meer stoppels of ingegroeide haren? Klinkt als een droom, of niet? Laserontharen belooft definitieve haargroeivermindering, is pijnloos en effectief. Wij waren benieuwd naar deze behandeling en gingen ‘onder de laser’ bij Laserkliniek Zwolle.  

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

De pijn viel enorm mee! Daardoor is het vooruitzicht van nog een aantal behandelingen helemaal niet erg. Na één behandeling is er al heel veel verschil te zien, alle haren zijn uitgevallen en groeien langzamer en een deel blijft al definitief weg, maar er zijn meer behandelingen nodig om een meer blijvend effect te krijgen. Ik mag dus over zes á acht werken een nieuwe afspraak maken. Anouk vertelt dat ik gemiddeld vijf tot tien behandelingen nodig heb. ”Het duurt ongeveer een jaar voordat je ‘haarvrij’ bent,” legt ze uit. ”Daarna raden we één keer per jaar onderhoud aan.”

Tussen de behandelingen door is het niet de bedoeling dat je nog harst of epileert. Doordat je hiermee stopt lijkt de haargroei misschien bij aanvang even erger, al is dat niet zo. Anouk: ”Het is meer de beleving. Toch is dit soms wel een drempel voor mensen, al wordt dit gevoel na de eerste behandeling al snel minder.”

Is laserontharing voor iedereen?

Iedereen met een hulpvraag kan binnenstappen bij Laserkliniek Zwolle. De specialisten van de kliniek aan de rand van de Zwolse binnenstad kijken per situatie welke behandeling geschikt is. De enige voorwaarde om behandeld te worden is dat het haar gepigmenteerd is. (Dat wil zeggen donkerblond, bruin of zwart. Let op rossig haar kan niet). De laser heeft het pigment in het haarzakje namelijk nodig om licht om te zetten in warmte waarna het haar vernietigt wordt. Een combinatie van donkere en witte of grijze haren kan overigens wel goed behandeld worden. Hierbij wordt elektrisch ontharen ingezet ter ondersteuning van het laserontharen.

Iedereen met een hulpvraag kan binnenstappen bij Laserkliniek Zwolle. De specialisten van de kliniek aan de rand van de Zwolse binnenstad kijken per situatie welke behandeling geschikt is

Donkere huid

Ook de donkere huid kan veilig behandeld worden bij de Laserkliniek. Hierdoor wordt de kliniek in Zwolle door mensen uit heel het land bezocht. ”Wij zijn hierin gespecialiseerd”, vertelt Anouk. De donkere huid dient namelijk op een andere manier behandeld te worden. ”De haarvaatjes die de haarwortel voeden leg je stil; daardoor wordt het pigment in de huid niet geraakt en is het veilig.”

Jong en oud

In principe is laserontharen geschikt voor jong en oud, zolang er geschikte gepigmenteerde haren aanwezig zijn.. Ook mensen die in geslachtstransitie zijn of gaan bezoeken de laserkliniek. De therapeuten van de Laserkliniek zijn hierin gespecialiseerd en hebben een samenwerking met specialistische centra.

”We zien ook regelmatig jonge meiden met de vraag opvallend gezichtshaar op de bovenlip weg te laseren. Dit behandelen we in goede afstemming met de ouders, maar geven duidelijk aan dat de effecten minder stabiel zijn gezien de puberteit. Jongeren zitten nog in de groei en ook de haargroei is nog in ontwikkeling,” vertelt Anouk. ”Het is belangrijk om jonge mensen hier goed in te steunen. Door alle ‘perfecte lichamen’ op social media zijn jonge meiden tegenwoordig steeds vroeger bezig met hun uiterlijk. Wij helpen ze hier een gezonde balans in te vinden.”

Ook voor mannen

Mannen kunnen ook last hebben overbeharing. Denk aan overmatige haargroei op de rug, schouders, hals of  wangen. Een strakke baardlijn zonder ontstekingen is één van de hulpvragen die de huidtherapeuten regelmatig behandelen.

Overbeharing

De behandeling laserontharen is geschikt voor verschillende vormen van overbeharing. ”We behandelen veel vrouwen met PCOS, gynaecologische klachten en hormonale disbalans. Het lichaams- of gezichtshaar van deze vrouwen groeit vaak harder dan normaal en is sterk zichtbaar op ongewenste plekken.

Dit is fysiek niet alleen storend, maar heeft ook effect op iemands psyche. Veel vrouwen (of mannen) zijn constant gefocust op hun overbeharing en gaan hierdoor sociale contacten vermijden, durven niet te zwemmen of gaan niet graag op zonvakantie. Gelukkig kunnen wij deze klachten goed verhelpen. Na een paar laseronthaarbehandelingen voelen de meeste mensen zich al beter. Dit had ik tien jaar eerder moeten doen, hoor ik vaak”, glimlacht Anouk.

Bron: In de buurt

No items found.
No items found.
No items found.