Varices ofwel spataderen worden regelmatig verward met die kleine berkentakjes die zich in volle vaart verspreiden over je benen.

Varices ofwel spataderen worden regelmatig verward met die kleine berkentakjes die zich in volle vaart verspreiden over je benen. Heb je aanleg of zijn ze ontstaan na een zwangerschap? Gelukkig is er wat aan te doen…

Beenvaatjes, ze worden weleens gesprongen vaatjes genoemd. Eigenlijk klopt deze term niet. De bezemrijsvarices zijn de kleinste spataderen die dicht onder de huid liggen. Deze kun je laseren! De diepere spataderen die worden of intraveneus gelaserd door een fleboloog of ze worden gescleroseerd (weggespoten met een vloeistof). Alles over het behandelen van beenvaatjes in deze blog.

Wat zijn spataderen? En wat is er anders aan de oppervlakkige soort?

Spataderen ofwel varices zijn aderen die niet meer goed functioneren. Een normaal vat is mooi recht van structuur en bevat kleppen. Deze normale aderen zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart. De functie van de kleppen is erom te doen dat het bloed tegen de zwaartekracht in goed terugstroomt naar het hart. Als deze kleppen wijken en er doet zich een kronkelende ader voor (een spatader) dan ontstaat er waarschijnlijk een hogere druk in de aderen en daardoor krijg je een verwijding van het bloedvat. Dit zorgt ervoor dat het bloed omwegen gaat zoeken en dat je naast de diepere spataderen ook te maken kan krijgen met wat oppervlakkigere beenvaatjes die vlak onder de huid liggen. Deze geven een vervelende storing in de vorm van blauw/paarse en of/rode netwerkjes op je benen.

Meer pech!

Bij meer pech kun je ook te maken krijgen met huidafwijkingen doordat de benen vocht vasthouden. Vooral na lang zitten. De huid kan er rood en schilferig uit zien. Of er doet zich wat eczeem voor. Een spatader kan gaan ontsteken en in een behoorlijk pech geval kan er een open been ontstaan.

Zijn er oorzaken bekend bij het ontstaan van spataderen?

Er zijn geen precieze aanwijsbare oorzaken. Echter zijn er wel een aantal factoren die duidelijk een rol spelen bij het ontstaan ervan:

  • Meer mensen in de familie hebben spataderen (erfelijke factoren)
  • Tijdens of na een zwangerschap
  • Een staand beroep waardoor vaten slapper worden en gaan verwijden
  • Overgewicht geeft een verhoogde druk op de vaten
  • Ouder worden geeft een verhoogd risico op het krijgen van spataderen
  • Na een trombose zie je beschadiging van kleppen.

Meld tijdens een consult altijd aan de huidtherapeut als er sprake is van bovenstaande klachten!

Kunnen we spataderen voorkomen?

Nee helaas! Wel kunnen lang staan of lang zitten klachten geven. Dus waar dit kan worden voorkomen is het echt een pré. Mocht je zwanger zijn en er is sprake van aanleg raden wij wel aan een zwangerschapspanty drukklasse II te laten aanmeten door één van onze huidtherapeuten. Door de druk van buitenaf optimaliseer je de conditie van de vaten. Dit werkt preventief om spataderen te voorkomen.

Het laserkliniek stappenplan bij het behandelen van spataderen/ beenvaatjes

Stap 1: gratis consult waarin de vaten worden bekeken. We kijken o.a. naar of we dieper gelegen vaten zien, of er sprake is van vele vaten rondom de enkels. Als dit het geval is dan is er meer kans op een lekkage en zullen de vaten eerst moeten worden onderzocht door een dermatoloog of fleboloog. Dit wordt gedaan door middel van een doppler/ duplex onderzoek. De dermatoloog of fleboloog zal dan eerst de diepergelegen problematiek aanpakken.

Stap 2: direct na het consult of na de behandeling van de medisch specialist kunnen de oppervlakkige spataderen aan de benen worden verwijderd met de lasertherapie. Dit wordt gedaan met een Nd:YAG 1064nm-vaatlaser. Deze laser wordt geabsorbeerd door de kleurstof van de vaatwand en wordt omgezet in hitte waardoor de laser het vat coaguleert en via de urine verlaten de vaatrestantjes je lichaam. Dit gehele proces duurt zo’n 6 à 8 weken en daarna herhaalt de behandeling zich gemiddeld tot 3 à 5 keer. De meeste mensen hebben een fraai effect na 3 behandelingen.

Stap 3: nazorg met therapeutisch elastische kousen. Dit kunnen zijn hoge drukklasse kousen die we individueel aanmeten of bij geringe problematiek trombexinekousen voor 5 dagen. Het sporten, sauna, hete baden of andere huiddoorbloedende activiteiten komen even stil te liggen na de behandelingen. Dit kan later weer worden opgepakt.

Stap 4: eindevaluatie van de behandeling aan de hand van eerder gemaakte foto’s.

Foto van spataderen vóór vaatlaser therapie bij Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie

Foto van spataderen  vaatlaser therapie bij Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie

Voordat men besluit over te gaan tot een consult om beenvaatjes te laten behandelen dan nog even alle fabeltjes op een rij:

# fabeltjes op een rij

  • In de zomerperiode behandelen we geen beenvaten.
  • Wel minder, maar we laseren beenvaten gedurende het gehele jaar. Het is per situatie en persoon afhankelijk of je door kunt gaan ten tijde van de zomerperiode. Mocht iemand zich niet blootstellen aan UV stralen en er zitten veel regenachtige dagen tussen dan kan er best gelaserd worden. Echter het dragen van de steunkousen kan vervelend zijn in de warmte!
  • Je krijgt spataderen door de sauna. Nee dat niet, maar als je al spataderen hebt is een verhoogde doorbloeding op lekkende kleppen niet zo gewenst.
  • Je kunt de aderen niet missen op de benen. De oppervlakkige berkentakjes zijn aderen zonder functie. Die dienen niet een doel. Deze kun je prima verwijderen.
  • Aan spataderen hoef je niks te doen! Dat is niet helemaal waar. Na verloop van tijd kunnen dieper gelegen spataderen voor problemen zorgen. Denk aan aderontsteking, vochtophoping, huidklachten en in het ergste geval een open been.

Beenvaatjes zijn de kleinste blauwkleurige en rode spataderen op de benen

Zorg goed voor je benen! Vraag één van onze huidtherapeuten naar alle ins en outs over spataderen en bespreek tijdens een gratis consult het stappenplan voor het behandelen van beenvaatjes.

Bekijk hier de tarieven voor een vaatlaserbehandeling tegen het verminderen van spataderen

Bekijk de 3 in 1 video!

No items found.
No items found.
No items found.